Patru persoane au fost rapite de militia transnistreana. Alexandru Jizdan menioneaza ca este vorba despre un ofiter de politie, un angajat al ASP-ului si doua persoane care nu au niciun statut de persoana publica.

Publicat:08.10.2020, 14:05

Alexandru JIZDAN, PRESEDINTELE COMISIEI SECURITATE NATIONALA: " In incita Parlamentului au fost organizate audieri in cadrul Comisiei Securitate Nationala, unde au fost invitate toate institutiile responsabile de gestionarea cazului rapirii a ofiterului de politie din cadrul IP Floresti. In cadrul audierilor s-au confirmat ca au fost rapite doua persoane, doi cetateni ai RM, in orasul Camenca, in regiunea din stanga Nistrului si suplimentar vreau sa va comunic ca s-a mai raportat ca au mai fost rapiti alte doua persoane, in total fiind rapiti patru cetateni ai RM. Acest lucru s-a produs in dimineata zilei de 7 octombire, s-a raportat toate actiunile care au fost intreprinse pana acum. S-a stabilit ca aceasta operatiune a fost organizata de asa numitul KGB din regiunea Transnistreana si s-a stabilit ca este o operatiune bine organizata, fiind implicate trupele speciale.

Noi suntem profund ingrijorati de acest incident foarte grav si consideram ca a fost depasite toate liniile rosii. In cadrul Comisiei Securitate Nationala vom monitoriza cazul in continuare, iar eu voi solicita informatie zi de zi si ne vom asigura ca cetatenii RM vor fi eliberati de catre autoritatile neconstitutionale.

Totodata, am solicitat colegilor ca societatea ora de la ora, sa fie informati despre acest caz iesit din comun."

Cristina Lesnic, viceprim-ministru pentru Reintegrare, anunta ca astazi comisia din Bender a primit deja o sesizare privind ofiterul de politie, rapit in dimineata zilei de ieri. Totodata, se anunta ca celelalte trei persoane au fost rapite in noaptea de 7 spre 8 octombire.

Cristina LESNIC, VICEPRIM-MINISTRU PENTRU REINTEGRARE: "Cazurile celorlalti 3 cetateni s-au intamplat in noaptea de 7 spre 8 octombire, deaceea, in regim de lucru, vom comunica si celelalte sesizari cu privire la incalcarea abuziva a drepturilor fundamentale ale omului.

In partea ce tine de comunicare, vreeau sa va zic ca am informat toti partenerii internationali in formatul 5+2 cu privire la situatia alarmanta. Acest caz s-a discutat si pe platforma OSCE-ului de la Viena, privind violarea drepturilor omului in mod constant in regiunea transnistreana de catre structurile din regiune.

Cazul Amafi a stat pe ordinea de zi si vom continua si cu ceilalti cetateni carora li s-au lezat drepturile constitutionale."

Viceprim-ministru pentru Reintegrare mentioneaza ca a fost trimisa o sesizare si in adresa Tiraspolului insa nu a fost primt inca niciun raspuns oficial si nici informal.

Alexandru Jizdan mentioneaza ca doar una din cele trei persoane rapite de catre fortele de ordine din Transnistria este angajata al Ministerului de Interne, iar despre celelalte trei pesoane nu se cunoaste aproape nimic.

Alexandru JIZDAN, PRESEDINTELE COMISIEI SECURITATE NATIONALA: “Operatiunea a fost efectuata dupa acelasi scenariu. Persoanele au fost rapite, li s-a pus un sac in cap, iar persoanele care le-au rapit au venit cu acelasi mijloc de transport si erau imbracate in aceeasi uniforma, ceea ce denota faptul ca este o operatiune a unei si aceeasi structuri cu dirijare din unul si acelasi comandament.”

Alexandru Jizdan a mai mentionat ca familiile persoanelor rapite dispun de protectie in continuare, dar si de asistenta psihologica.

Totodata, presedintele Comisiei Securitate Nationala a spus ca o persoana, din cele trei rapite in seara zilei de ieri, este angajata a ASP-ului, iar celelalte doua persoane nu au niciun statut a unui functionar public.