Partidul Platforma Demnitate si Adevar este ingrijorata cu privire la situatia in domeniul exportului fructelor in Federatia Rusa si constata o lipsa continua a transparentei in acest domeniu. Declaratiile au fost facute de Andrei Nastase, Alexandr Slusari si Aliona Mandatii intr-o conferinta de presa.

Publicat:16.01.2020, 10:48

In iulie 2019, in cadrul vizitei delegatiei parlamentare la Moscova, vice-presedintele Parlamentului Alexandru Slusari a discutat cu prim-ministrul Federatiei Ruse despre necesitatea modificarii cardinale a listei exportatorilor productiei pomicole din Republica Moldova in Rusia si extinderea acesteia prin includerea producatorilor care detin plantatii multianuale, fiind exclusi intermediarii.

Drept urmare, dupa vizita reprezentantilor Rosselihoznadzor in cadrul careia au fost inspectate pe parcursul a trei saptamani intreprinderile agricole autohtone, Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor (ANSA) a expediat in septembrie in adresa omologilor din Federatia Rusa lista actualizata a exportatorilor de fructe. Aceasta lista a fost coordonata cu asociatiile de profil si extinsa de la 130 la peste 500 de companii producatoare.

„Aprobarea listei actualizate a exportatorilor a fost tergiversata in Federatia Rusa. Acest lucru s-a intamplat la ingerinta lui Igor Dodon, care s-a implicat activ, invocand argumente strict politice. Mai mult decat atat, dupa schimbarea recenta a Guvernului procedura actualizarii listei a devenit absolut netransparenta. Din surse demne de incredere, cunoastem ca ministrul agriculturii, dezvoltarii regionale si mediului a intervenit in proces, depasindu-si inadmisibil atributiile. In consecinta, in Federatia Rusa a fost expediata o cu totul alta lista a exportatorilor, intocmita in mod obscur si neconsultata cu asociatiile agricultorilor”, se spune intr-un comunicat al PPDA.

Platforma DA constata ca in prezent sute de intreprinderi agroindustriale care ofera locuri de munca pentru mii de cetateni din Republica Moldova si asigura venituri pentru zeci de mii de proprietari ai terenurilor agricole nu dispun de posibilitatea de a exporta fructe in Federatia Rusa.

Acum este o situatie foarte favorabila pentru desfasurarea operatiunilor de export, mai ales datorita micsorarii TVA la productia agricola importata in Rusia: de la 20 la 10%.

In acest context, Platforma DA cere explicatii publice de la ministrul Ion Perju si de la ANSA pe acest subiect. Acestia insista pe neadmiterea modificarii listei exportatorilor fara consultari cu asociatiile pomicultorilor si solicitam adoptarea de urgenta a listei extinse mentionate mai sus a companiilor cu drept de export al fructelor in Federatia Rusa.

In caz contrar Platforma DA va cere demisia ministrului agriculturii, dezvoltarii regionale si mediului.