Maia Sandu sustine ca CEC ca ar face jocurile lui Igor Dodon. Lidera PAS vine cu aceste acuzatii dupa ce ieri membrii comisiei au anuntat ca pretendentii de a candida la alegerile prezidentiale nu vor putea beneficia de resursele financiare acumulate pana pe intai octombrie pe conturile partidelor.

Publicat:16.09.2020, 09:46

Maia Sandu a cerut responsabililor de la CEC sa anuleze aceasta curiculara si sa asigure o campanie transparenta.

Maia SANDU, LIDERA PAS: "Ieri am primit o scrisoare de la CEC care ne-a lasat masca. In ultimele 2 luni, 316 oameni au facut donatii la PAS, de 50 de lei, de 100, 1000 si chiar cateva donatii de 20 000 de lei. Sunt donatii care vin de la cetatenii din tara si din diaspora. Acesti oameni fac donatii chiar si in aceasta perioada foarte grea. Ieri vine scrisoarea de la CEC cu propunerea deja aprobata a socialistului Maxim Lebedinschi, in care ni se spune ca partidele politice nu au nicio treaba cu candidatii la prezidentiale si respectiv banii stransi nu pot fi folositi in aceasta campanie electorala. Deea ce zice CEC este ca noi trebuie sa asteptam pana la 1 octombrie si abia atunci sa incepem a strange banii, adica sa incepem campania cu zero banuti in cont."

De asemenea, vor fi semnalate toate organizatiile internationale si partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova. PAS cheama toate partidele sa se solidarizeze si sa nu permita acest abuz.

 CEC a calificat acuzatiile ca fiind nefondate si a subliniat ca asa prevede legislatia electorala, modificata in 2019, la inistiativa celor de la PAS, iar Presedintia nu a comentat subiectul.  

Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT PAS: "Incepand cu septembrie 2019 si pana acum, CEC a transferat bani partidelor pentru rezultatele in alegerile prezidentiale din 2016. Daca admitem ca este asa cum spune CEC-ul acum, ca partidele nu sunt concurenti in alegeri, de ce a tranferat bani? Aceasta decizie este aberanta si din alte motive. In buletinul de vot pentru prezidentiale, impreuna cu numele candidatului apare si numele partidului. Codul electoral prevede ca partidele pot desemna candidati la alegeri, iar pana acum partidele asta au si facut, iar CEC-ul a aprobat."

Deputatul spune ca Igor Dodon nu este candidatul PSRM, respectiv acest partid nu este concurent electoral, iar astfel s-a vrut excluderea si celorlalte partide din cursa prezidentiala.

Litvinenco spune ca PAS va sesiza toata comunitatea internationala pentru ca prin aceasta decizie CEC accepta si promoveaza campania electorala din bani obscuri si este o tentativa de fraudare a alegerilor.