Ambasadorul Uniunii Europene la Chisinau spune ca declaratia lui Igor Dodon precum ca UE ar face politica pe seama ajutorului financiar oferit Moldovei, este una regretabila. Peter Michalko spune ca pe langa banii oferiti pentru a infrunta criza prvocata de Covid, UE isi mentine in vigoare proiectele de pana acum. Oficialul ne-a aratat si cum se protejeaza in aceasta perioada.

Publicat:12.04.2020, 19:34

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: “Eu respect distantarea sociala in aceasta perioada cu folosirea, inclusiv, a mastilor, asa cum trebuie."

L-am intrebat pe Peter Michalko despre suportul UE in combaterea pandemiei de Coronavirus si acesta ne-a explicat ca, in accesarea fondurilor, nu sunt impuse conditii, asa cum a declarat Igor Dodon.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: “Sa fie clar, pentru aceste pachete nu sunt necesare proiecte speciale. Este clar si au fost comunicate necesitatile in domeniul medical. Acolo vor fi achizitionari si acest material va fi adus.”

Ambasadorul precizeaza ca OMS sprijina Guvernul in realizarea proiectelor pentru a accesa fondurile puse la dispozitia tarii noastre. 

Presedinele spunea, insa, ca ajutor real Moldova a primit doar din Rusia, China, SUA sau Romania, fara sa vorbeasca concret despre suportul UE.

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: ”Este regretabil ca apar aceste declaratii care pun ajutorul sincer care este oferit din partea UE in lumina negativa.“ 

In plus, noile fonduri nu anuleaza asistenta europeana de pana acum, sustine Mihalko. 

Peter MICHALKO, AMBASADORUL UE LA CHISINAU: “Asistenta din partea UE, daca vorbim de sustinere pentru reforme, oferite prin mai multe forme, ele vor ramane si dupa aceasta criza la nivel foarte inalt cu Acordul de Asociere, cu Acordul de Liber Schimb.”

In total, au fost pusi la dispozitia tarilor din Parteneriatul Estic 840 de milioane de euro, dintre care 140 sunt redirectionati pentru nevoi urgente si alti 700 pentru atenuarea impactului economic al crizei legate de Coronavirus.