Vlad Filat explica cum a fost eliberat inainte de termen si ce inseamna "libertate conditionata". Declaratiile au fost facute pentru tribuna.md

Publicat:04.12.2019, 13:25

 Ce a stat, totusi, la baza eliberarii Dvs. inainte de termen?

Vlad FILAT: "Am auzit foarte multe scenarii, pe alocuri bazate pe ocultism, pe cand lucrurile sunt extrem de clare si care arata ca ceea ce s-a intamplat atunci cand instanta a decis eliberarea conditionata inainte de termen se incadreaza in procedura legala. Voi fi nevoit sa dau mai multe detalii, pentru ca prea multa informatie incoerenta si neadevarata a fost vehiculata. Conform prevederilor legale, detinutul care intruneste conditiile legii si ispaseste o pedeapsa de doua treimi din termenul stabilit, are dreptul la liberare conditionata. Lucru care s-a respectat intocmai in cazul meu. Vreau sa explic cum. Calculul care a fost prezentat public, precum ca am fost condamnat la 9 ani, iar 4 ani nu reprezinta doua treimi din termen, este, cel putin, speculativ. Avand in vedere decizia CEDO, eu m-am adresat in instantele nationale, care au redus termenul de 9 ani cu 709 zile. Daca faci un calcul matematic simplu, conform procedurilor legale, suma intre patru ani si ceva plus 709 zile reprezinta mai mult decat doua treimi din termen. Nu vreau sa cred ca lucrul acesta nu se explica sau nu se vorbeste, pornind de la reavointa.

Trebuie de mentionat ca, de rand cu ispasirea a doua treimi din termen trebuie sa fie intrunite si un sir de alte conditii, care au fost respectate in cazul meu.

Un alt aspect asupra caruia vreau sa atrag atentia tine de asa-numita obscuritate a deciziilor luate. Atat incheierile de judecata, prin care a fost stabilita incalcarea art. 3 a Conventiei CEDO privind conditiile de detentie, cat si insasi procesul in cadrul caruia s-a decis liberarea conditionata, fiind publicate pe partalul specializat a instantelor de judecata, respectandu-se termenii stabiliti de lege. Nu inteleg cine si ce a ascuns, daca sedintele respective au fost anuntate din timp.

Un aspect aparte tine de speculatiile in jurul Comisiei penitenciarului care a examinat si a remis demersul de eliberare conditionata catre instanta. Conform legii, in situatia in care au fost intrunite conditiile eliberarii conditionate, eu am depus cererea catre administratia penitenciarului, care, in termen legal, a examinat acest demers si a inaintat, prin vot unanim, solicitarea respectiva. Dupa aceasta, fara nici un fel de planificare sau incercare de a manipula cu anumite date, acest demers a fost remis, conform prevederilor legale, de catre conducatorul institutiei penitenciare instantei de judecata.

Si de ce data de 12 noiembrie, la care se face referinta? Deoarece aceasta data era penultima, conform prevederilor legale, in care se putea de depus demersul. Legea stabileste expres ca demersul se depune in decurs de 5 zile de la data adoptarii deciziei de catre Comisie. Decizia fost luata de Comisie pe data de 8 noiembrie 2019."

Sursa interviu: TRIBUNA.MD