Seful legislativului, Igor Grosu, declara ca autoritatile pregatesc mai multe solutii in cazul in care Curtea Constitutionala va permite fostilor membri ai Partidului SOR sa participe la alegeri. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii IN PROfunzime. Maine urmeaza sa aiba loc solutionarea cauzei in fond. 

Publicat:02.10.2023, 22:12

Totusi, Grosu ramane rezervat si spune ca astepta decizia Curtii Constitutionale.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:„Consider ca e nevoie sa se pronunte, caci alegerile bat la usa, iar sambata, 06 octombrie, intram in campanie electorala. Regulile jocului trebuie sa fie foarte clare, in special, pentru banditii pe care nu-i vad in campania electorala. Daca tot si-au asumat riscul sa suspende Articolul 16 alineatul 2. Iar viteza cu care a suspendat indica faptul ca Inalta Curte vrea sa vina cu o claritate.”

Totodata, Igor Grosu sustine ca Federatia Rusa s-ar afla in spatele unor „banditi din campania electorala.” El a adaugat ca Republica Moldova este in confruntare deschisa cu Kremlinul.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:„Aceasta decizie, oricare ar fi ea, va avea un impact asupra alegerilor locale, ii va motiva sau demotiva pe unii actori electorali. Noi in continuare o sa fim pe pozitie de a intreprinde toate masurile legale pentru a nu permite banditilor, care sunt inaintati de Federatia Rusa. Sper, ca decedenti, oricare ar fi ei, ca sunt in Parlament, ca sunt in Guvern sau in alte institutii de drept, inteleg contextul si pericolele la care este expusa Republica Moldova. Noi nu ne batem cu acesti banditi, dar suntem in confruntare deschisa cu Federatia Rusa. Tocmai si Kremlinul nu neaga acest lucru.”

Curtea Constitutionala a suspendat prevederile din Codul Electoral care le interzice membrilor si alesilor din partea partidelor declarate neconstitutionale sa candideze la alegeri in urma examinarii unei sesizari depuse de deputati ai fostului Partid SOR.  Decizia a fost amanata din cauza paritatii de voturi a magistratilor.

Potrivit Inaltei Curtii, pana la solutionarea cauzei in fond, restrictiile introduse in Codul Electoral nu se vor aplica. 

Urmatoarea sedinta va avea loc maine, 03 octombrie 2023.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.