Dupa ce deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a spus ca luna viitoare ar putea urma intarzieri de salarii din cauza ca nu a fost semnat acordul cu FMI, Igor Dodon dezminte asta. El sustine ca salariile vor fi achitate la timp cat va fi el la conducere. 

Publicat:14.12.2020, 18:21

Igor DODON, PRESEDINTELE IN EXERCITIU AL REPUBLICII MOLDOVA:  „Nu exista nicio intarziere la achitarea platilor curente. Vreau sa confirm si sa asigur ca pe parcursul acestei luni, si Guvernul spune, si la inceputul anului viitor, atat cat suntem noi responsabili de situatia din tara salariile si pensiile se achita la timp si nu vor fi niciun fel de intarzieri.”

Declaratia presedintelui in exercitiu vine, dupa ce ieri Alexandru Slusari a scris ca luna viitoare pensiile si salariile ar putea fi achitate cu retineri, intrucat nu a fost semnat un nou acord cu Fondul Monetar International.

Alexandru SLUSARI, DEPUTAT PLATFORMA DA: „Valoarea sumara a suportului financiar respectiv ar fi constituit aproximativ 4,4 mlrd. lei. Din informatia de la Ministerul Finantelor am realizat ca in lipsa acestui sprijin, soldul la 31.12.2020 pe conturile trezoriale va fi estimat la maxim 2 mlrd. lei. Trebuie de remarcat ca lunar, doar pentru achitarea pensiilor si salariilor bugetarilor este nevoie de, aproximativ, 3,5 mlrd lei.”

Anul acesta autoritatile nu au reusit sa semneze un acord de finantare cu FMI. Ion Chicu spunea ca acest lucru s-a intamplat din cauza ca doua conditii privind Banca Nationala a Moldovei, nu au fost indeplinite. El a mentionat ca prevederile tin de compententa Parlamentului, iar un alt motiv ar fi campania electorala. Bugetul national cu un deficit de peste 13 miliarde de lei a fost aprobat in prima lectura, fara sa fie dezbatut in plen si fara a fi prezentat raportul comisiei, in mare graba de deputatii din PSRM si cei din Pentru Moldova, la sedinta de acum o saptamana. Tot atunci a fost votata si legea privind politica bugetar ficala, care a starnit nemultumirea deputatilor din opozitie. Acestia au blocat tribuna si au scandat lozinci, dar nici asta nu a i-a impiedicat pe socialisti si cei din Pentru Molodva sa aprobe legea in prima lectura.