Comisia Electorala Centrala a validat astazi rezultatele turului doi al alegerilor prezidentiale. Membrii CEC au intocmit deja procesul verbal, conform caruia, Maia Sandu este invingatoare, iar in trei zile il vor transmite Curtii Constitutionale spre validarea mandatului de presedinte al concurentului ales.

Publicat:20.11.2020, 15:05

Dorin CIMIL, PRESEDINTELE CEC: „Se aproba procesul verbal privind totalizarea rezultatelor turului doi al alegerilor presedintelui, turului doi din 15 noiembrie 2020. Se declara ales concurentul electoral, Maia Sandu, care a obtinut cel mai mare numar de voturi.”

Hotararea a fost aprobata unanim de catre membrii Comisiei Electorale Centrale. Acum CEC urmeaza sa faca un raport, care va fi aprobat duminica de membrii Comisiei, si transmis Curtii Constitutionale pentru confirmarea rezultatelor si validarea mandatului de presedinte al Republicii Moldova. 

In 10 zile de la primirea actelor de la CEC, Curtea Constitutionala va confirma sau infirma legalitatea alegerilor, printr-un aviz, adoptand o hotarare care se publica imediat. Dar asta se va intampla nu mai devreme de solutionarea definitiva de catre instantele de judecata a contestatiilor depuse, conform procedurilor stabilite de legislatie. 

Pana se va expune Curtea, Maia Sandu trebuie sa renunte la sefia partidului PAS si sa prezinte confirmarea faptului ca nu mai este membru si ca nu indeplineste nicio alta functie publica sau privata. Dupa validare, conform legii, in termen de 45 de zile candidatul ales depune juramantul, iar odata cu asta incepe exercitarea mandatului de presedinte pentru urmatorii patru ani. Astazi Sergiu Litvinenco de la PAS a scris pe facebook ca investirea va avea loc pe 24 decembrie, ceea ce inseamna ca in noaptea de Revelion vom asculta discursul noului presedinte ales. 

Citeste si :  CEC a validat alegerea Maiei Sandu pentru functia de presedinte al Moldovei - VIDEO
Citeste si :  Maia Sandu - noul presedinte al Republicii Moldova
Citeste si :  Pentru prima data in istorie, Moldova va avea un presedinte femeie. In cat timp Maia Sandu ar putea sa depuna juramantul si sa devina sefa statului - VIDEO

Pe contul de Telegram Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.