Comisia Europeana propune cresterea cu 145 de milioane de euro a asistentei macrofinanciare pentru Republica Moldova. Anuntul a fost facut aseara de presedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, pe pagina sa de twitter. Suma ar urma sa se adauge asistentei macrofinanciare in curs, de 150 de milioane de euro, pe care UE a aprobat-o anul trecut pentru tara noastra. Prima transa de 50 de milioane de euro a fost deja rambursata.

Publicat:25.01.2023, 20:27

Comisia propune sa mareasca asistenta macrofinanciara in curs de desfasurare pentru Republica Moldova cu pana la 145 de milioane de euro. Astfel, valoarea totala a sprijinului in curs pentru Moldova ajunge la 295 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat emis aseara de Comisia Europeana.

Aceasta propunere vine dupa ce in noiembrie presedintele comisiei, Ursula von der Leyen, aflandu-se intr-o vizita de lucru in Moldova, a anuntat ca tara noastra va primi 250 de milioane de euro din partea Comisiei Europene, sprijin suplimentar pentru depasirea crizei energetice.

 „Suntem solidari cu Moldova, in timp ce undele de soc ale razboiului brutal al Rusiei continua sa afecteze tara,” a scris Ursula von der Leyen intr-un mesaj pe twitter atunci cand a facut anuntul. 

Asadar, din cele 145 de milioane de euro propuse, 45 de milioane vor fi fonduri nerambursabile, iar 100 de milioane de euro vor fi credite in conditii avantajoase.

Potrivit Comisiei Europene, suma urmeaza sa fie acordata in doua transe planificate pentru trimestrul al treilea si al patrulea din 2023. 

Potrivit eurodeputatului Siegfried Muresan, la fel ca pana acum, noul sprijin financiar va fi conditionat de buna desfasurare a programului cu Fondul Monetar International si de indeplinirea anumitor obiective convenite de Republica Moldova si UE. Aceste conditii vor viza domenii-cheie precum intarirea guvernantei economice in Republica Moldova, dar si lupta impotriva coruptiei, intarirea statului de drept si a securitatii energetice.

Propunerea de crestere a asistentei macrofinanciare trebuie sa fie aprobata de Consiliul UE si votata in plenul Parlamentului European.

Noua asistenta macrofinanciara de 145 de mln de euro ar urma sa se adauge asistentei macrofinanciare in curs, de 150 de milioane de euro, aprobata in primavara anului trecut pentru Republica Moldova si din care a fost virata deja o prima transa de 50 de milioane de euro.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.