Crearea unei subcomisii parlamentare de ancheta a provocat un adevarat scandal in Parlament astazi. Pentru ca deputatii intrau si ieseau din sala chiar in timpul sedintei, procesul de votare a proiectului a durat mai mult decat de obicei. Deputatii s-au certat intre ei si un timp indelungat si-au tot numarat voturile.

Publicat:20.11.2020, 20:03

Vasile BOLEA, DEPUTAT PSRM: „Se propune completarea regulamentului Parlamentului cu prevederi referitoare la crearea unei subcomisii parlamentare ale carei obiectiv de baza este exercitarea controlului parlamentar asupra hotararilor Curtii Europene a Drepturilor Omului si a hotararilor Curtii Constitutionale.” 

Ulterior Sergiu Litvinenco de la PAS a venit cu cateva amendamente, unul dintre acestea prevedea ca in aceasta subcomisie sa fie delegati deputati din toate fractiunile, dar la procesul de votare au inceput divirgentele.

 Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:  „Eu vad ca deputatii s-au degajat si umbla brambura care si pe unde vrea... E chiar asa!”

Pe scaunele multor deputati batea vantul, acestia lipsind de la examinarea proiectului.

Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Vreau sa vad cati deputati sunt in sala si daca in general suntem 51 si daca... ”

Fiind intrerupta de replica unor deputati, Greaceanii i-a indemnat sa se calmeze.

Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Stimati colegi, voi faceti alianta in fiecare zi, pe la fiecare colt, hai calmati-va!”

„- Va rog, numaratorii, rezultatele!

- Lunga perioada de tranzitie.

- Sectorul 1 - zero, sectorul 2 - 14.

- Sectorul 3 – 51. 14. Nu, in sectorul trei 22 dupa calcule.

- 14 ori 22?

- 22.

- 36 de voturi, din pacate, nu a acumulat...

- Din cati, doamna Greceanii?

- Nu stiu cati, numarati-i cati sunt in sala.

- Sunteti speaker, spuneti!

- Stati putin, nu-mi spuneti ce eu sunt. Nu speakerul numara voturile."
 Iar cat presedintele Parlamentului facea schimb de replici cu vicepresedintele, socialistul Vasile Bolea s-a apucat singur sa calculeze.

„- Secretariatul va rog raspunsul. 

- 16, 18, 20, 22, 23, 24... 

- Pana cand nu o sa fiti cu totii disciplinati asa o sa fie si sa nu-mi puneti replica ca eu sunt speaker sau nu. 

- 30, 34.. 

- Eu stiu cine-s.”

Intr-un final si secretariatul a reusit sa numere deputatii prezenti.

Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUIL „Cu strigate, cu tipete, asa si o sa fie de fiecare data, calmati-va, linistiti-va, fiindca amendamentul chiar este de nimic. Liniste, va rog. Va bateti de la nimic.”

Mihai POPSOI, VICEPRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Va rog respectuos sa va abtineti de la a cataloga amendamentele ca sunt de nimic sa nu sunt de nimic, nu-i sade bine unui speaker sa faca asemenea lucruri.”

Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: „Domnul Popsoi, nu ma provocati ca altfel nu o sa aveti niciun vot. Dictatura. Aici trebuie oleaca de dictatura si nu numai oleaca.”

Dezbaterile s-au incheiat dupa ce Vlad Batrancea practic a ordonat socilistilor sa voteze pentru un amendament propus de Litvinenco, proiectul fiind votat de 78 de deputati. Nu e prima data cand deputatii se cearta cand ajung la numarearea voturilor. La una din sedinte Zinaida Greaceanii a numarat 101 de putati.

La sedinta de ieri a Parlamentului, intr-o situatie asemanatoare, deputatul PAS, Mihai Popsoi a intrebat care este situatia cu votul electronic, proiect care trebuia sa fie gata inca din septembrie, iar responsabilii de la departamentul tehnic au spus ca acesta se mai amana pana la sfarsitul anului. Procesul modernizarii Parlamentului si sistemului de vot s-a decis inca in 2017. Iar la inceputul acestui an, compania „Fors-Computer” SRL a castigat licitatia de procurare a tabletelor pentru deputati, necesare pentru implementarea votului electronic, oferta in valoare de peste doua milioane de lei.