In sedinta din 28 iulie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au numit in functii de conducere mai multi judecatori. In timp ce concursul pentru fotoliul de presedinte al Curtii Supreme de Justitie (CSJ) a esuat, membrii CSM au reusit sa il avanseze intr-o functie importanta, cea de presedinte al Curtii de Apel (CA) Chisinau, pe magistratul Vladislav Clima, cel care a mentinut decizia de invalidare a alegerilor locale din 2018. Clima e si cel care a pronuntat mai multe hotarari care au trezit nemultumiri in societate. 

Publicat:01.08.2020, 13:39

CSM a ales si doi castigatori ai concursului pentru fotoliile de vicepresedinte al CSJ, unul dintre care va fi ocupat de catre magistrata Tamara Chisca-Doneva, parte a completului de judecatori care a luat decizia finala in dosarul „Gemeni”, pentru care statului trebuie sa achite circa 3,6 milioane de euro in urma unei decizii CtEDO.

Concursurile pe banda rulanta au atras atentia societatii, dar si a opozitiei parlamentare, care a organizat manifestatii in timpul sedintei CSM.

Concursul pentru functia de presedinte al CA Chisinau s-a desfasurat fara surprize, castigator fiind desemnat Vladislav Clima, despre care se cunostea deja in spatiul public ca ar fi favoritul cursei. Clima a avut un singur contracandidat, vicepresedintele CA Chisinau, Iurie Iordan, ambii obtinand calificativul „excelent” si cate 80 de puncte in cadrul colegiilor CSM. Desi ambii magistrati au acumulat initial un punctaj identic, dupa etapa interviului, castigator al concursului a devenit Vladislav Clima, pentru care au votat noua membri ai CSM, altii trei votand impotriva.

Sedinta CSM din 28 iulie. Iurie Iordan (stanga), Vladislav Clima (dreapta)

Vladislav Clima este fiul lui Nicolae Clima, fost presedinte al CSM, fost judecator la CSJ si fost sef al inspectiei Judiciare de pe langa CSM. In sistem, Clima a intrat in 2006, activand initial la Judecatoria Ciocana. In februarie 2017, in temeiul unui decret al presedintelui Igor Dodon, Clima a ajuns judecator la CA Chisinau. Din 2019, judecatorul ocupa si fotoliul de presedinte al Asociatiei Judecatorilor, functie detinuta anterior, timp de opt ani, de catre fostul judecator al CSJ, Ion Druta. 

Clima, judecatorul care a mentinut decizia de anulare a alegerilor locale

De-a lungul carierei sale judecatoresti, Vladislav Clima a emis mai multe hotarari controversate care au servit drept subiect de discutie in societate. Una dintre cele mai rasunatoare este cea de anulare a rezultatelor alegerilor locale din 2018 pentru functia de primar general de Chisinau. Clima a facut parte din completul de trei judecatori de la CA Chisinau care au mentinut decizia primei instante, privind anularea rezultatelor alegerilor castigate de Andrei Nastase. Un an mai tarziu, cu cateva luni inainte de alegerile noi, tot Clima s-a numarat printre judecatorii care au hotarat, intr-un final, sa valideze scrutinul din 2018. 

Vladislav Clima s-a numarat si printre judecatorii care, in toamna anului 2019, au incercat revocarea actualilor membri ai CSM.

Foto: privesc.eu

Magistratul a facut parte din completul de judecatori care, in octombrie 2019, a decis sa anuleze hotararea CSM prin care judecatorul Oleg Melniciuc, invinuit in doua dosare penale, a fost suspendat din functie. Ulterior, CSJ a decis sa ridice cauza de la examinarea admisibilitatii recursului depus de CSM si sa o remita Curtii de Apel pentru motivarea hotararii din octombrie.

CITESTE MAI DEPARTE PE: ZDG.MD