Rezultatele alegerilor parlamentare europene ar inseamna stabilirea unor relatii noi cu fiecare comisar, totusi acest fapt nu influenteaza foarte mult asupra Republicii Moldova, sustine negociatorul - sef al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, in cadrul emisiunii In Profunzime. Aceasta a subliniat faptul ca in acest proces de aderare, important este sa aratam progres semnificativ in realizarea celor trei recomandari mentionate de Comisia Europeana.

Publicat:26.02.2024, 21:25

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Cand credeti ca am putea deschide negocierile de aderare avand in vedere ca anul viitor sunt alegerile pentru Parlamentul European si deja se vorbeste ca asta s-ar putea intampla dupa alegeri?”

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANA:  „Nu avem un raspuns clar, dar pentru noi la moment nu este un reper crucial in ceea ce urmeaza. Acum stim ca pana la sfarsitul lunii mai noi finalizam prima etapa. Ne asteptam la mai multe detalii dupa raportul de evaluare a comisiei din luna martie.”

Totodata, negociatorul - sef al Republicii Moldova a mentionat faptul ca si noi si Ucraina acum mergem in paralel in aceasta prima etapa de evaluare.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Cum ne-ar putea afecta pe noi rezultatele alegerilor parlamentare europene?”

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANA:  „Vor duce la crearea unor noi comisii europene. Asta inseamna sa stabilim relatii noi cu fiecare comisar. Noi lucram indiferent de ce se intampla politic la Bruxelles si nu ne afecteaza foarte mult.”

Avand in vedere faptul ca anul acesta in Republica Moldova vor avea loc alegerile, Gherasimov sustine ca mai importanta este dorinta cetatenilor de a face parte din Uniunea Europeana.

Dupa ultimele sondaje, 68 % din populatie sustine parcursul european.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Luna viitoare, Comisia Europeana urmeaza sa evalueze gradul de realizare a trei recomandari: reformarea sistemului de justitie, lupta cu coruptia si deoligarhizarea. Moldova trebuie sa demonstreze ca a continuat sa inregistreze progrese semnificative: numirea judecatorilor care au trecut de vetting, numirea in Curtea Suprema de Justitie, in CSM si CSP precum si nominalizarea unui nou procuror general in urma unui proces bazat pe merite si transparent. Cum stam aici? 

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANA:  „Noi am vazut anumite evolutii foarte clare din luna noiembrie, cand Comisia Europeana a mentionat ca mai avem sa lucram la aceste trei recomandari. Ceea ce este important acum este sa aratam progres semnificativ.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Cum vedeti dumneavoastra decizia presedintelui de a organiza un referendum in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale?”

Cristina GHERASIMOV, VICEPREMIER PENTRU INTEGRARE EUROPEANA:  „Acest fapt va ajuta statul sa economiseasca anumite resurse si timpul.”

La data de 24 decembrie 2023, presedintele tarii, Maia Sandu, a cerut Parlamentului organizarea in toamna anului 2024, a unui referendum national privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeana. Adresarea, in care sefa statului a mai anuntat ca va candida pentru un nou mandat, a fost facuta prin intermediul unui videoclip publicat in ajun de Craciun. 

Astfel, la data de 28 decembrie, un amendament la codul electoral, care ar permite organizarea unui referendumul in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale a fost votat in Parlament de 58 de deputati. Opozitia a boicotat sedinta si a criticat modificarile.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.