Modificarile la Codul Electoral, care interziceau participarea la alegeri a unor exponenti ai Partidului scos in afara legii Sor au fost declarate neconstitutionale astazi de Curtea Constitutionala. Interdictiile se refereau la membrii formatiunii care au statut de invinuit, banuit, inculpat sau care au fost exclusi din scrutinul electoral anterior pentru finantare ilegala. Magistratii de la CC au pronuntat decizia dupa o sedinta de 7 ore, dar hotararea motivata nu a fost publicata deocamdata. Seful legislativului sustine ca legislatia va fi ajustata dupa decizia Curtii, astfel incat gruparile criminale organizate sa nu denatureze procele electorale din tara.

Publicat:26.03.2024, 18:59

Domnica MANOLE, PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE:  „Curtea Constitutionala hotaraste se admite sesizarea depusa de doamnele Marina Tauber si Reghina Apostolova si domnii Denis Ulanov, Vadim Fotescu si Petru Jardan, deputati in Parlamentul Republicii Moldova. Se declara neconstitutionala legea nr. 280 din patru octombrie 2023 pentru modificarea codului electoral.”

Este vorba despre modificarile la Codul electoral care au fost aprobate in mare graba si fara a fi respectate procedurile legislative de catre deputatii PAS. Acestia au introdus restructii de participare la alegeri pe o perioada de trei ani pentru unii exponenti ai Partidului neconstitutional Sor. Mai exact pentru  membrii fostei formatiuni politice care au statut de invinuit, banuit, inculpat sau care au fost exclusi din scrutinul electoral anterior pentru finantare ilegala. Seful legialstivului a declarat ca legislatia va fi ajutsta din nou...

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:  „Vom ajusta legislatia conform deciziei CC, dar nu vom permite gruparilor criminale sa deturneze procesele electorale si sa submineze democratia in Republica Moldova”,ne-a transmis Igor Grosu intr-un comentariu.

Legea declarata astazi neconstitutioanala de CC a fost aprobata in doua lecturi de deputatii PAS in aceeasi zi in care a fost anuntata si promulgata de Maia Sandu a doua zi. Se intampla cu o luna inainte de alegerile locale din toamna. Reprezentatntii guvernarii au iesit cu aceste restructii a doua zi dupa ce magistratii de la Curte au anulat alte restructii care interziceau exponentilor  fostului partidului Sor sa participe la alegeri. Expertii i-au atentionat atunci pe ce de la PAS ca masurile aprobate de ei sunt abuzive si contravin Constitutiei. Anelastii spuneau ca legea a fost votat cu incalcarea procedurilor legale, in graba si fara consultatii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.