Deputata Arina Spataru si-a dat demisia din functia de membru al Biroului Politic Permanent al PPDA. Anuntul a fost facut pe pagina sa de facebook.

Publicat:17.09.2019, 14:56

Arina SPATARU, MEMBRUL PLATFORMEI DA: "Dragi colegi, membrii Partidului „Platforma Demnitate si Adevar”, balteni, concetateni, reiesind din urmatoarele considerente majore, am decis sa-mi dau demisia din calitatea de membru al Biroului Politic Permanent al Partidului „Platforma Demnitate si Adevar”, sa plec din organul de conducere, in care vocea mea in perioada de iulie-septembrie anului curent nu a fost auzita si nu a avut nicio valoare.

In PROGRAMUL PARTIDULUI POLITIC "PLATFORMA DEMNITATE SI ADEVAR" „Dreptate, Responsabilitate, Prosperitate – UN PARTID DIN POPOR, PENTRU POPOR” este scris ca Partidul va contribui la instituirea in societate a unei atmosfere de dialog si conlucrare armonioasa intre institutiile mature aale societatii civile, ale sectorului privat social responsabil, ale administratiei de stat, la nivel central si local cu implicarea clasei politice profesionale, incoruptibile si capabile sa-si asume plenar responsabilitatea pentru actul de guvernare.

STATUTUL PARTIDULUI POLITIC “PLATFORMA DEMNITATE SI ADEVAR” in art. 50, al. 1, lit. i). prevede ca Biroul Politic Permanent coordoneaza cu organizatiile teritoriale listele candidatilor pentru functiile de primari si consilieri in cadrul autoritatilor publice locale de nivelul intai si doi, care vor participa la alegeri locale din partea Partidului, precum si lista candidatilor in numele Partidului la functii de presedinti si vicepresedinti ale autoritatilor publice locale de nivelul doi si dispune de dreptul de respingere a unor candidati, daca exista suspiciuni privind integritatea sau /si profesionalismul acestora.

In pofida celor sus-mentionate, in perioada iulie-septembrie anului curent suntem martorii schimbarilor in partid, care contravin principiilor programate. Si anume:

1. Din pacate conducerea partidului n-a conturat clar organizatiilor locale teritoriale regulile cu care identificam candidatii comuni in cadrul Blocului „ACUM”. In consecinta, oamenii din teritoriu n-au inteles care sunt instrumentele de selectare si criteriile de identificare a celui mai bun dintre cei mai buni. La fel, n-a fost creat un ghid pentru ca oamenii sa inteleaga cum pot fi formate listele candidatilor comuni in consiliile raionale, municipale, orasenesti, satesti. Ca rezultat, echipele au intrat intr-o perioada de negocieri dureroase, bazate pe ura, atac la persoana, injurii, chiar si batai. Cu 2 zile inainte de 19 septembrie, ziua limita in care candidatii pot depune listele in consiliile electorale, constat cu regret ca ideea nobila de a crea un bloc comun, de a concentra voturile electoratului Platformei DA si PAS a fost pangarita datorita lipsei de conlucrare sanatoasa la nivel central intre cele 2 partide si incompetenta membrilor biroului politic al PPPDA de a executa sarcina de a pregati partidul pentru participare la alegeri locale din 20 octombrie 2019 in cadrul Blocului ACUM;

2. Presedintele, la fel si secretarul general s-au departat de tot procesul negocierilor. In calitate de membru al Biroului politic al PPPDA, la fel si in calitate de curator in mai multe raioane din Nord, am cerut de nenumarate ori sustinerea si interventia in solutionarea litigiilor si animozitatilor create in teritoriu. Insa, inafara de atac la persoana si discutii la modul imperativ, nu am auzit nimic ce ar putea ajuta oameii din teritoriu. Constat cu regret ca am devenit indezirabila pentru toate intrebarile "incomode". Membrii organizatiilor teritoriale invoca probleme la care eu nu pot gasi solutii la nivelul de conducere al partidului. Si asta ma face neputiincioasa;

3. Un partid nu se tine doar pe discursurile unui lider, un partid se tine pe membrii lui, oamenii din teritoriu. Mai ales cand acest partid a rezistat 3 ani in opozitie, perioada despre care imi este dureros sa scriu. Cel mai dureros este faptul ca acesti oameni, care au fost alaturi de PPPDA in perioade grele, ACUM sunt ignorati, in favoarea celor care pana acum au stat in tufisuri. In popor se zice: „Nu da pasarea din mana pe cioara de pe gard.” – cu acest indemn vin catre toti colegii mei care continua sa puna presiuni pe liderii din teritoriu ca sa cedeze o oarecare functie sau un oarecare loc pe lista in favoarea celor din tufisuri;

4. Un partid trebuie sa isi promoveze membrii in functii elective, oameni profesionisti, competenti, si nu in ultimul rand, devotati, cei care s-au implicat si pana ACUM in diferite campanii electorale si chestiuni de partid, datorita carora PPPDA are 8 deputati in Parlamentul RM. Doar asa putem aduce schimbarea spre bine a tarii si in localitati - scopul primordial al PPPDA;

5. ACUM este momentul ca principiul meritrocatiei sa fie implementat, altfel vom fi invinuiti de populism.

Nu pot fi membra Biroului Politic al PPPDA atunci cand lumea din organizatiile teritoriale ale partidului geme de nedreptate. Imi asum esecul negocierilor in cadrul Blocului ACUM pentru tot partidul si in numele tuturor membrilor partidului, inclusiv celor din OT Balti."