Deputatii Fractiunii PAS, Dan Perciun si Ion Groza, au venit cu un sir de amendamente cu privire la politica sociala si fiscala propusa de Guvern. Acestia socot ca actuala Guvernare nu-si bate capul de pensionari. Totodata, ei au invinuit Guvernul Chicu ca accepta doar amendamentele socialistilor, amendamente prevazute din start, ca acestia mai apoi sa vina cu ele pentru a-si face campania electorala.

Publicat:15.12.2020, 13:10

Dan PERCIUN, DEPUTATUL FRACTIUNII PAS: "Noutatea proasta pentru pensionari este ca anul viitor, bugetul de asigurari sociale prevede indexari de mai putin de 1% pe an, aceasta vine in contrast cu promisiunile mari cu care venea Igor Dodon. Anume din acest motiv am propus un amendament, prin care solicitam Guvernului asigurea pensiilor minime."

Totodata, deputatul a declarat ca pensionarii trebuie sa aiba o pensie minima pentru existenta in voloare de 2000 de lei.

Dan PERCIUN, DEPUTATUL FRACTIUNII PAS: "Intelegem constragerea bugetara in care suntem, intelegem ca trecem prin o perioada grea economica, dar am solicitat Guvernului sa acorde pensia minima de 1300 de lei. Cu regret, Guvernul a respins aceasta propunere si in continuare considera ca este normal ca oamenii care au muncit cu stagiul de 34 de ani, sa beneficieze de o pensie de 1143 de lei. Din punctul nostru de vedere acest lucru este o rusine.

Al doilea amendament cu care am venit in fata Guvernului si pe care il vom sustine in plen tine de alocare a doua plati unice a cate 1000 de lei de sarbatori pentru pensionari cu o pensie mai mica de 4000 de lei. Bugetul initial pentru anul 2021 a prevazut ca nici o plata sa nu mai mearga catre pensionari. Pana la urma, Guvernul a acceptat doar propunerea venita din partea Socialistilor, care vine cu o plata doar odata pe an. In general acest dans dintre Guvern si Socialisti este regretabil si rusinos. Guvernul face jocul Socialistilor si accepta doar acele amendamente care au fost agreate din start cu Socialistii, ca aceia mai apoi sa vina si sa-si faca campanie electorala pe aceste subiecte. Inca odata constatam ca aceasta guvernare nu-si bate capul de pensionari."

La fel si Ion Groza a venit cu cateva amendamente cu privire la politica fiscala.

Ion GROZA, DEPUTATUL FRACTIUNII PAS: "Guvernul spune ca promoveaza o politica sociala, dar defapt ei promoveaza una antisociala.

Primul amendament se refera la anularea scutirii pentru sot sau sotie. Guvernul motiveaza aceasta decizie prin faptul ca oamenii vor fi motivati sa-si caute de lucru.

Al doilea amendament este despre limitare cotei TVA pentru colete de la 200 la 100 de euro. Este o povara nejustificat pentru cetatenii care vor doris sa-si procure lucruri prin intermediul electronic. Aceasta va duce la cresterea costurilor administrative a vamii si cazurilor de coruptiie la vama.

Al treilea amendament se refera la anularea scutirilor TVA pentru organizatiile si intreprinderile nevazatorilor, orbilor si invalizilor. Noi propunem sa fie mentinuta aceasta scutire pentru ca prin aceasta noi sustinem persoanele care sunt in mai mare nevoie ca noi."