Deputatul ACUM, Iurie Renita, il acuza pe Dodon ca nu a semnat decretele a 4 ambasadori, rechemati de Guvern.

Publicat:23.10.2019, 12:15


Iurie RENITA DEPUTAT ACUM: „La 11 iulie Guvernul a rechemat in mod firesc 4 ambasadori, din Polonia, Canada, UE si Turica. A doua zi guvernul a prezentat proiectele de decrete lui Igor Dodon. Practica ne arata ca un document de la Guvern dureaza pana la 10, 15 zile, nici pana astazi Dodon nu a semnat decretele de rechemare a 4 ambasadori care si-au depasit termenele de chemare. Igor Dodon forteaza mana Guvernului ca sa-si impuna ambasadorii lui. Nu putea sa treaca aproape 2 luni de zile, ca aceste decrete sa nu fie semnate."

Intrebat daca cunoaste numele celor care ar putea fi numiti de Dodon, in funtia de ambasadori in locul celor rechemati, Renita spune ca nu stie despre toti, dar ar puntea fi... „in Turcia, Dumitru Croitoru, ex-bascanul Gagauziei si ex-ambasadorul Elvetiei in 2006-2007, iar Daniela Morar, fost viceministru si secretar de stat la externe care va merge la Bruxelles la misiunea noastra la UE . Sunt 2 candidaturi, guvernul trebuie sa-i accepte. Ministrul de externe propune candidaturi de la comisia de specialitate, ulterior merg la guvern si ajung la semnarea decretului la Igor Dodon.”, a declarat deputatul.

Presedintia a venit cu o reactie in acest sens:

"S-a convenit ca rechemarea ambasadorilor va fi semnata odata cu numirea celor noi, astfel incat sa nu fie blocata activitatea misiunilor diplomatice din cauza lipsei ambasadorului pentru prea mult timp, asa cum se practica anterior. Selectarea ambasadorilor se efectueaza exclusiv pe principii de meritocratie, profesionalism si devotament fata de tara noastra."

Amintim ca pe data de 10 iulie 2019 mai multi ambasadori au fost rechemati din functie de Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe, pentru ca au depasit termenul de 4 ani de aflare in misiune.

CITESTE SI: Mai multi ambasadori au fost rechemati din functie de ministrul de externe, Nicolae Popescu. Cine sunt acestia