Politologul Dionis Cenusa a comentat declaratiile presedintelui cu privire la faptul ca am putea avea inca doua aeroporturi internationale in tara. Acesta il sfatuie pe Dodon sa faca o cercetare ampla asupra monopolului pe piata serviciilor avia, inainte de a face declaratii politice.

Publicat:02.12.2019, 13:23

Dionis CENUSA, POLITOLOG: „Citesti declaratiile presedintelui Dodon si te intrebi daca el stie exact ce “zboara” in Moldova.

El declara ca cetatenii nu beneficiaza de serviciile companiilor low-cost. Dar de cand companiile Wizzair sau LOT, foarte active in Moldova, nu mai sunt low-cost?

In schimb, Presedintele Dodon propune crearea de infrastructura pentru aeroporturi noi. Nu unul, ci doua. In viziunea lui, acestea ar trebui sa atraga companii low-costuri, adica tot din acelea deja prezente.

Inainte de toate, Presedintele poate intreba de Consiliul Concurentei daca exista monopol pe piata serviciilor avia, bariere (non)tarifare. De asemenea, problema nu este doar in costuri pentru bilet, ci raportul dintre cost si comfort (disponibilitatea destinatiilor potrivite).

Intr-un cuvant, este nevoie de o cercetare ampla inainte de a face declaratii politice. Dar senzatia mea este ca se pregateste terenul pentru noi investitii, din Estul apropiat si cel indepartat.

Sa vedem daca rusii si/sau chinezii vor aparea in imagine in cele din urma.”

VEZI SI: Am putea avea inca un aeroport international in Republica Moldova...sau chiar doua. Anuntul facut de Igor Dodon. Unde ar putea fi deschise acestea - VIDEO