Dupa eliberarea lui Vlad Filat, sefa interimara a Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Liuba Suveica, a fost demisa. Ministrul Justitiei a refuzat sa explice de ce anume. Dar a anuntat inca de dimineata ca mai multi functionari vor fi dati afara intrucat iesirea lui Filat din inchisoare s-a facut netransparent.

Publicat:04.12.2019, 19:48

Decizia vine dupa sedinta convocata de catre ministrul Justitiei, astazi dimineata la ANP cu privire la eliberearea din inchisoare a lui Vlad Filat. Nagacevschi sustine ca eliberarea fostului premier trezeste suspiciuni, astfel a decis sa o demita. Contactat de Pro TV, ministrul justitiei, a declarat ca motivele demisiei le-a invocat si nu va mai comenta nimic. El a anuntat azi dimineata ca mai multi angajati din justitie vor fi dati afara. 

Fadei NAGACEVSCHI, MINISTRUL JUSTITIEI: „Astazi cred ca o sa facem niste schimbari urgente la institutiile subordonate ministerului justitiei astfel incat asemenea cazuri sa nu se mai petreaca, pentru ca sunt chestii prea sensibile. M-a uimit faptul ca nimeni nu a fost informat... s-a facut atat de intransparent totul ca noi avem foarte multe intrebari.”

Suveica ne-a spus ca penitenciarul nu era obligat sa anunte Ministerul justitiei despre eliberarea conditionata a lui Vlad Filat.

Liuba SUVEICA, SEFA INTERIMARA DEMIS A ANP: „Demersurile astea sunt exclusiv conform legii prerogativa institutiei penitenciare, asta oricine poate sa găsească în norma legala. Si dupa procedura si dupa oricare acte legislative penitenciarul nu era obligat sa inainteze un demers ANP-ului prin care sa informeze sau sa solicite permisiune si nici ANP-ul nu urma sa faca un asa demers în adresa ministerului justitiei.”

In locul Liubei Suveica a fost numit Vladimir Cojocaru, unul dintre participantii care nu au trecut concursul pentru ocuparea acestei functii, organizat pe timpul Guvernului condus de Maia Sandu.

Olesea STAMATE, FOSTUL MINISTRU AL JUSTITIEI: „Pot sa presupun ca aceste evenimente au fost utilizate ca pretext pentru a face anumite schimbari la nivelul ANP. Niciunul dintre candidatii care s-au prezentat la concurs nu au satisfăcut cerintele necesare pentru a ocupa aceasta functie.”

Iar cei de la ANP au refuzat sa comenteze schimbarea, spunand doar ca Vladimir Cojocaru activeaza de 11 ani in sistemul de administrare a penitenciarelor.