Curtea Constitutionala a fost sesizata sa verifice constitutionalitatea prevederilor art. 351 din Codul Contraventional, care prevede ca ” Nerespectarea de catre functionarii autoritatilor publice a Legii cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova se sanctioneaza cu amenda de la 6 la 12 unitati conventionale cu sau fara privarea de dreptul de a desfasura o anumita activitate pe un termen de la 3 luni la un an”.

Publicat:15.01.2020, 22:20

Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de un judecator, intr-o cauza contraventionala in care un functionar al Preturii Centru a fost sanctionat in baza prevederilor contestate, pentru ca a oferit raspuns in limba de stat, la o petitie in care s-a solicitat raspuns in limba rusa.

Judecatorul care a sesizat Curtea considera ca prevederile care au stat la baza constatarii contraventiei nu sunt constitutionale. In sustinerea neconstitutionalitatii prevederilor, magistratul invoca o hotarare a Curtii Constitutionale din iunie 2018 prin care s-a constatat desuetudinea Legii cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti. Or, prevederile contestate prevad sanctionarea functionarilor pentru nerespectarea unei legi desuete.

Prin urmare, judecatorul solicita Curtii sa verifice constitutionalitatea art. 351 din Codul Contraventional.

CITESTE MAI DEPARTE PE: bizlaw.md