Natalia Gavrilita sustine ca Republica Moldova nu are datorii fata de Gazprom. Prim-ministrul spune ca ar fi bine sa existe un audit agret cu Gazprom. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiuni IN PROfunzime.

Publicat:25.10.2021, 21:18

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL RM:"Din 2015 Republica Moldova nu acumuleaza datorii, dar platese datoriile de la companii de stat. Termoelectrica a platit datoriile istorie de 20 de milioane de eur. Noi am vrea am existe un audit agreat cu Gazprom ca sa vedem care este suma datoriilor, iar dupa sa vedem cum restructuram. Acum, cand pretu este foarte mare pe piata si nu cred ca este cazul sa discutam despre o grabire a datoriilor. Putem sa discutam asta cand preturile la gaze naturale va fi apropiat de preturilor cu care ne-am obisnuit.

Continuam sa negociem. Am avut o relatie comerciala de lunga duratat cu Gazprom. Suntem gata sa gasim solutii in comun. Sa avem un pret rezonabil, pe tremen lung. Suntem in negociere, dar in acelasi timp inteleg ca trebuie sa cautam surse alternative, finante ca sa acoperim acest costuri, surse ca sa compensam agentii economici, gospodarii casnice etc. Guvernul trebuie sa aiba o politica de compensare."