A cazut Guvernul din Romania. Executivul condus de premierul Viorica Dancila a fost demis, dupa ce motiunea de cenzura, inaintata de opozitie, a fost adoptata de Parlament. Unul dintre deputati a venit in carje, din spital, ca sa-si dea votul. Dupa a patra motiune cu care s-a confruntat, Viorica Dancila a declarat ca vrea sa plece de la guvernare.

Publicat:10.10.2019, 16:29

Viorica DANCILA, PREMIERUL ROMANIEI: "Le doresc celorlati sa vina in plen cu o noua formula guvernamentala si cu un Guvern. Fac apel la presedintele Romaniei sa nominalizeze cat mai curand un premier, astfel incat sa-si asume guvernarea."

Votul a inceput dupa-amiaza si a fost secret. 238 de deputati au votat “pentru”, iar astfel guvernul Dancila a fost demis. Unul dintre parlamentari a venit in carje, din spital, ca sa voteze, iar cei prezenti l-au aplaudat.

Acum, presedintele roman trebuie sa convoace consultari si sa desemneze un premier.

Klaus IOHANNIS, PRESEDINTELE ROMANIEI: "Este un semn de maturitate politica, pentru ca orice zi cu Guvernul Dancila ar fi insemnat pentru Romania inca o zi pierduta. Voi convoca partidele parlamentare la prima runda de consultari maine la ora 11, pentru ca avem nevoie urgent de un nou Guvern."

Se intampla cu o luna inainte de alegerile prezidentiale, care se vor desfasura pe 10 noiembrie. Motiunea de cenzura a fost inaintata de opozitie, care a invinuit-o pe Viorica Dancila ca nu-si indeplineste corect atributiile. Este pentru a treia oara cand un guvern este demis in Romania cu ajutorul unei motiuni de cenzura, dar prima cand este demis un guvern al PSD, cel mai mare partid romanesc. Formatiunea a revenit la guvernare dupa alegerile din 2016, dar popularitatea sa a scazut dramatic in ultimii ani pe fundalul promisiunilor neindeplinte de majorare a salariilor si pensiilor, care au generat proteste.