Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, sustine ca, daca depindea de fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, deputatii democrati nu votau pentru demisia Guvernului Sandu si pentru investirea Guvernului Chicu. Potrivit lui, Plahotniuc ar fi promis „celor care ii asigura securitatea” ca va face tot posibilul ca Guvernul Sandu sa se mentina, transmite IPN.

Publicat:21.11.2019, 12:34

„Eu nu cred ca Plahotniuc este in Romania, eu cred ca este in Statele Unite ale Americii. A promis, probabil, celor care inca ii asigura securitatea ca va face tot posibilul ca Guvernul Sandu sa se pastreze, ca nu va fi demis si ca va exista in continuare o influenta a celor din alta parte. Eu consider ca aceasta este inca o confirmare ca fractiunea PDM, de fapt, a tinut cont de interesele proprii, nu de ceea ce ii spune Plahotniuc. Pentru democrati alegeri parlamentare anticipate ar fi fost un scenariu prost pentru ca in cazul acesta democratii, din 30 cati sunt in Parlament, daca erau 10-12 deputati, dar in genere puteau sa nu treaca pentru ca au nevoie de timp ca sa-si reformeze partidul”, a declarat seful statului intr-o editie speciala la postul public Moldova 1.

Totodata, Igor Dodon spune ca daca Vladimir Plahotniuc revine in tara, va fi arestat. Potrivit lui, aceasta pentru ca exista dosare penale deschise, pentru ca aceasta este pozitia Centrului National Anticoruptie si pentru ca fostul lider PDM este dat in cautare internationala. „De aceea, Plahotniuc se poate intoarce in tara doar in catuse, alte variante nu sunt pentru incalcarile care au fost comise. Eu cred ca acest lucru se va intampla mai devreme sau mai tarziu. Eu as dori cat mai repede, in urmatoarele saptamani-luni, dar aceasta depinde cum va fi conlucrarea cu partenerii straini, depinde cat de repede ne miscam cu procurorul general”, a continuat presedintele.

Igor Dodon a mai mentionat ca pozitia partenerilor externi este una foarte clara dupa schimbarea executivului la Chisinau. „Ei vor continuarea reformelor, ei sunt gata sa sustina nu persoane, dar cetatenii Republicii Moldova. De aceea, indiferent cum se numeste Guvernul, indiferent cine sta in fruntea acestui Guvern, totul depinde ce va face acesta. Daca va face reforme, daca va lupta mai departe pentru unele obiective care sunt, atunci eu cred ca sustinere va fi”, a declarat seful statului.

Igor Dodon spune ca fiecare ambasador cu care a avut intrevederi pana acum a declarat ca este gata sa sustina toate programele care au fost lansate pana acum. „In ceea ce tine de banii din exterior, eu cred ca acestia, mai ales imprumuturile, trebuie luate doar pentru cresterea economica, doar pentru proiecte care investesc in economie. Eu nu accept abordarile anterioare care au fost in Republica Moldova cand se luau bani pentru consum curent sau se luau credite pentru a plati pensii. De aceea, imprumuturile pe care le luam ele trebuie investite in economie, in infrastructura”, a adaugat presedintele. In opinia lui Igor Dodon, infrastructura buna va pune bazele pentru dezvoltarea economica de mai departe si in Republica Moldova vor veni investitori straini.

Sursa: