Liderul socialist, Igor Dodon, este contra impunerii unor sanctiuni Belarusului, desi mai multe state din UE si SUA au facut acest lucru. Dodon spune ca Moldova nu trebuie sa se implice in acest conflict ca sa nu strice relatiile cu Belarus.

Publicat:28.05.2021, 10:37

Igor DODON, LIDERUL PSRM: "Da pentru ce noi trebuie sa ne alaturam la acestor sanctiuni. Ce treaba avem noi acum cu sanctiunile care le pune occidentul impotriva Belarusului, noi suntem o tara mica, trebuie sa avem relatii bune cu toti. Noi cetatenii ce castigam de la aceasta? Sa se clarifice ei singuri intre ei, tine de lucrurile lor. Eu mi-as dori ca economic si social Moldova sa arate ca Belarus si multi cetateni din Republica Moldova isi doresc la fel. Sunt categoric impotriva ca Moldova sa se alature oricaror sanctiuni."

Liderii Uniunii Europene au convenit sa impuna mai multe sanctiuni Belarusului, inclusiv economice, si au decis sa-si inchida spatiul aerian pentru aeronavele din Belarus, pentru a sanctiona regimul lui Alexandr Lukashenko acuzat ca a deturnat un avion de linie european pentru a-l aresta pe disidentul Roman Protasevici. Inainte de deciziile liderilor UE, presedintia ucraineana, Marea Britanie, dar si companii aeriene luasera deja decizia de a inceta zborurile peste Belarus. Totodata, Marea Britanie a spus ca este dificil sa nu creada ca Rusia nu a fost implicata in deturnarea avionului, dar a subliniat ca nu exista dovezi clare deocamadata privind implicarea Moscovei.