Candidatul la prezidentiale, Igor Dodon, a fost criticat dur de catre fostul ministru al Sanatatii, Ala Nemerenco privind "realizarile" despre care s-a tot laudat presedintele. Ea si-a expus parerea, pe indelete, vizand fiecare promisune pe care a facut-o acesta fata de cetateni. In replica, puratorul de cuvant al staff-ului lui Igor Dodon, a spus ca doamna Nemerenco a fost ministru intr-un Guvern esec al Maiei Sandu care si-a demonstrat incopetenta.

Publicat:18.10.2020, 13:33

Ala NEMERENCO, EX-MINISTRU AL SANATATII:"Presedintele Dodon a venit de ne-a anuntat despre cinci mari si importante realizari ale sale. Si m-am gandit eu, un cetatean simplu, dar responsabil, hai sa vedem, poate a realizat ceva omul. Ce atata critica?

“Prima realizare este dialogul cu cetatenii”, ne-a spus domnul Presedinte. In aceasta perioada, in timpul mandatului am fost in 600 de localitati, niciun presedinte nu a mers atat de activ in teritoriu”.

Asa, ia sa judecam la rece. In majoritatea din ele, Presedintele a mers pe timp de pandemie, si din poze si reportaje a vazut o tara intreaga ca toate intalnirile au avut loc cu incalcarea, chiar sfidarea regulilor Comisiei Nationale Extraordinare de sanatate publica - fara masti, cu participarea copiilor, atingandu-i, pupand-i, ce nu e deloc normal. Ati oferit exemple proaste de comportament intregii tari, ati derutat lumea si i-ati buimacit. De asemenea nu ar trebui puse la socoteala si intalnirile avute cu vacutele de la ferme, alte bovine, porcine, lanuri - in stilul lui Hrusciov, tufari si cotofene de pe marginea drumului. Lumea, de la tot umblatul acesta intraiurea prin tara, nu a castigat si nu a inteles nimic. Plus, s-au cheltuit resurse financiare si au fost rupti de la munca o multime de oameni, adusi sa asculte brasoave.

Concluzia? Impact zero + timp pierdut + vorbaraie goala + resurse cheltuite in van.

“A doua realizare importanta sunt initiativele sociale pe care am putut sa le promovez. Sunt toate acele initiative sociale cu care am venit catre oameni.”

Mai mult de jumatate din initiativele promovate, de fapt au reprezentat munca echipei guvernului Sandu. La cateva zile de la schimbarea puterii, Guvernul Chicu “impusca” cu pachete de proiecte de legi si hotariri scoase ca de pe conveier (puteti verifica primele sedinte de Gv). Si orice om sanatos la cap intelege ca in doua zile nu produci asa volum de proiecte, mai ales ca la pensii, indemnizatii sunt necesare calcule minutioase si aprobari. Practic a fost un furt pe care vi l-ati atribuit. Iata ce proiecte ati furat si le-ati prezentat ca truda noului Guvern:

-majorarea idicatorului de bunastare care a marit accesul la inca un numar de mii de familii la ajutoare sociale de stat;

-majorarea indemnizatiei pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 lei/luna;

-cresterea nr. de persoane care a beneficiat de aceasta indemnizatie (cca 198 mii familii);

-majorarea indemnizatiei veteranilor conflictului de pe Nistru/ participantilor la actiuni de lupta/ alte categorii de militari de la 100 la 300 lei/luna;

-majorarea alocatiei sociale persoanelor varstnice care nu acumulase minimul de 15 ani stagiu de munca si nu beneficiau de pensie - de la 215 la 539 lei/luna;

-majorarea cuantumului alocatiei pentru persoanele cu dizabilitati severe, accentuate si medii cu 40% (acest proiect il aveau inaintat si socialistii);

-aplicarea indexatiei anuale si pentru cota din pensie din bugetul de stat in cazul pensionarilor fosti functionari publici;

-comprimarea graficului de recalculare a pensiilor dupa ani persoanelor care au muncit dupa atingerea limitei de varsta;

-majorarea indemnizatiei pentru tinerii specialisti din domeniul medical/farm - de la 45 mii la 120 mii lei pentru medici si de la 36 mii la 96 mii pentru personalul cu studii medii de specialitate, cat si altele;

-identificarea si includerea in buget a circa 700 mln lei pentru a acoperi aceste actiuni.

Ale Dvs initiative au fost indexarea dubla a pensiei in care batranii au castigat cate 17 lei si pomenile electorale. Cam atat.

Concluzia? Minciuni gogonate. La pachet. Si furtul muncii altora. Iar valoarea minciunilor este echivalenta totdeauna cu zero. Inca un zero.

“A treia realizare – noi am reusit sa dam jos un guvern si un regim oligarhic in luna iunie anul trecut. L-am dat jos pe Plahotniuc. Este o realizare a echipei noastre.”

V-ati atribuit domnule Presedinte un rezultat castigat cu un pret foarte inalt prin formarea unei aliante aproape nefiresti, pentru ca sa fie data jos oligarhia in Moldova. Dvs nu sunteti in stare de asa ceva singur fiindca sunteti fricos. M-am convins atunci seara, la investirea guvernului, cand cineva a venit cu ideea sa se investeasca Guvernul solemn, in incinta Presedintiei, deoarece in sala Parlamentului nici lumina nu era. Dvs v-ati panicat, ati inceput a gesticula si ati spus “nici intr-un caz, pot fi provocari, e foarte periculos, ramanem aici unde suntem in siguranta ”. Eram chiar alaturi de Dvs si va vedeam bine frica - pe muschii fetei, in ochi, in gesturi. Ce bland erati! Si ce parea periculos? Sa trecem peste un bulevard aproape pustiu? Paza raportase ca nu detectase nimic suspect pe o raza mare. In aceeasi zi, aproape de miezul noptii, eu, o femeie, la o spalatorie de masini, asteptam pe o banca, singura, fara frica, juma de ora cat au spalat masina. Iar Dumneavoastra, coscogea barbat, v-a fost frica sa traversati o strada. Ne-ati investit in semiintuneric si sub un imn hariit. Ca sa ne spuneti acum povesti despre curaj?

Aici va dau multe zerouri. Curaj nu aveti. Nici pentru a parcurge 50 metri. Cu bodyguarzii alaturi. Ca noi nu-i aveam. Dar nici frica nu aveam.

“A patra realizare este restabilirea unei politici externe echilibrata si in special ma refer la faptul ca am reusit sa restabilim relatiile de prietenie strategica cu Federatia Rusa. Nu am inrautatit relatiile cu Uniunea Europeana, am continuat integrarea europeana, continuam implementarea Acordului de asociere cu UE, dar in acelasi timp am reusit sa restabilim relatiile cu Federatia Rusa.”

Mi-e si sila sa comentez despre efortul Dvs personal pentru integrarea europeana si asocierea cu UE. De calatorit ati calatorit doar prin concedii. Dupa grafic. In rest v-ati intalnit prin niste coridoare, pandind pentru poze vreun sef de stat caruia nu-i reusi sa scape de Dvs. Nu ati fost primit si agreat la nicio curte, nici chiar la cea a tarului. A scris presa suficient despre asta. Nu o sa repet. Relatiile externe fac parte chiar din prerogativele Presedintelui. Si sa va mandriti ca nu ati inrautatit relatiile cu UE e o rusine. Atata mai lipsea, sa le declarati vreun razboi 

Iar ca nu le-ati inrautatit, e meritul lor, nu al Dvs - v-au rabdat cum au putut si ne-au oferit si ajutoare serioase, mai ales in pandemie. Mi-e rusine mie pentru cele spuse de Dvs.

Nu ati realizat nimic pentru tara. Deci, iar un zerou cat roata carutei.

“A cincea realizare este restabilirea dialogului cu cei din stanga Nistrului, cu conducerea regiunii transnistrene. In acesti patru ani, am avut opt intrevederi cu Krasnoselski, va amintesc ca niciun presedinte, din 2003 incoace, nu a avut un dialog atat de frecvent. Noi am reusit sa rezolvam unele probleme care nu s-au hotarat zeci de ani, ce tine de terenurile agricole, numerele de inmatriculare, deschiderea unui pod, diplomele de invatamant si multe multe alte lucruri”.

Chiar aveti mare tupeu sa declarati aceasta, cand ziua in ameaza mare sunt sechestrati politistii nostri de structuri separatiste, cand oamenii din regiune au in continuare o sumedenie de probleme, cand l-ati numit pe seful mentionat mai sus presedinte (nici la Moscova nu-si permit asa obraznicie), cand ati sarbatorit cu familiile impreuna “eroii” lor, pasind pe oasele ostasilor nostri cazuti acolo? Nici nu vreau sa continui. Acest rezultat al Dvs se numeste tradare de patrie si in orice tara normala demult erati judecat.

Aici nici chiar zero nu va dau. As ofensa aceasta cifra. Ea numara nimicul si nu tradarile.

As fi anexat ca argumente cateva poze de la intalnirile Dvs cu viteii, sau a altor “succese”, dar e prea dureros subiectul 5 ca sa zambim.

Si fiti mai modest domnule Presedinte - nu va mai comparati atata, premarindu-va, cu ceilalti presedinti. Urat de tot, arogant si chiar obraznic suna acest “niciun presedinte nu a facut atata, sau asta, sau...” Cu toate metehnele care le-o fi avut, nu sunteti demn inca nici de papucii Dumnealor.

Si ca rezultat, ce avem, dragi cititori? Ni-mic. Sau cinci balonase de sapun. Care reprezinta un intreg si lung, din mii de zile, mandat de presedinte."

Solicitata de protv.md, purtatorul de cuvant al staff-ului lui Igor Dodon, Ludmila Muntean, a afirmat: "Spre deosebire de Ala Nemerenco, Igor Dodon nu are timp pentru dezbateri pe retelele de socializare. Agenda lui Igor Dodon este incarcata cu sute de intalniri cu oamenii din toata tara. Amintim ca dna Nemerenco personal a fost ministru al Sanatatii in Guvernul de esec al Maiei Sandu, care si-a demonstrat incompetenta si iresponsabilitatea".