Fugarul Ilan Sor, condamnat definitiv in dosarul furtul miliardului se afla din nou in Federatia Rusa. Despre asta a declarat seful Inspectoratului General de Politie, Viorel Cernauteanu, in cadrul emisiunii Cabinetul din Umbra de la Jurnal TV. Potrivit acestuia, Sor a iesit din Israel in dimineata zilei de 25 februarie.

Publicat:08.03.2024, 09:36

Viorel CERNAUTEANU, SEFUL IGP:  „Conform ultimelor informatii de la Interpol, a iesit din tara pe 25 februarie. Nu avem confirmarea unde a ajuns, dar din informatiile operative, stim ca e in Federatia Rusa. Vedem ca s-a schimbat paradigma aflarii cetateanului respectiv mai mult in Rusia. Dupa ultima sa aflare la Moscova, s-a aflat in Israel doar o saptamana.”

Cernauteanu a specificat ca fugarul Ilan Sor foloseste pasaportul israelian si evita tranzitarea tarilor europene, alegand sa zboare prin Istanbul sau prin Emiratele Arabe Unite. Mai mult, seful IGP a mentionat si despre faptul ca el ar putea avea alta identitate.

Viorel CERNAUTEANU, SEFUL IGP:  „Este premisa existentei altei identitati. Atunci cand a fost prima iesire din Israel si cand ne-am adresat catre toate statele Interpol, am rugat sa fie suprapus prin analiza de imagine, daca aceasta imagine poate fi regasita si pe un alt act de identitate. Din alte tari nu am primit raspuns pentru ca nici nu a ajuns acolo, iar Rusia a evitat sa ne ofere raspunsurile respective”

Ilan Sor a fugit din tara in luna iunie 2019, cand PD a cedat puterea. Procuratura Genarala anunta atunci ca Sor a parasit tara ilegal prin Aeroportul Chisinau, fara a trece controlul vamal desi are interdictie. Persoanele responsabile de supravegherea punctelor de acces de pe aeroport au fost audiate. Ilan Sor risca doi ani de puscarie pentru parasirea ilegala a teritoriului tarii.

La o luna dupa ce a fugit din tara, Ilan Sor a facut primele declaratii online. Acesta a aparut intr-un live la un post de televiziune care ii apartine si a criticat decizia magistratilor de a-l anunta in cautare. Sor nu a spus insa niciun cuvant despre locul in care se afla si a acuzat guvernul Sandu ca l-ar fi amenintat.

La data de 15 august 2019, Ilan Sor a fost lipsit de imunitate parlamentara. Toti deputatii prezenti in plen si-au dat votul pentru, la solicitarea procurorului general interimar, pe atunci Dumitru Robu. Procedura de ridicare a imunitatii a avut loc in lipsa fostului primar de Orhei.

Ultima data, fostul primar de Orhei a fost vazut in public pe data de 12 iunie, la o conferinta de presa, organizata cu doua zile inainte ca Partidul Democrat sa cedeze puterea. In 2017, Sor a fost condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi obtinut peste 5 miliarde de dolari de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spalat apoi prin firme off-shore. El se declara nevinovat. Atunci, judecatoria Buiucani a decis ca fostul primar de Orhei se va afla in libertate pana cand se va expune Curtea de Apel Cahul.

In aprilie 2023, Ilan Sor a fost condamnat la 15 ani de inchisoare de catre instanta de apel. Pedeapsa a fost marita practic de doua ori, dupa ce instanta de fond l-a condamnat la sapte ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru spalare de bani si escrocherie in proportii deosebit de mari in dosarele creditelor neperformante acordate in 2014 de Banca de Economii.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.