11 deputati PAS au acces interzis in Rusia. Anuntul a fost facut de diplomatia rusa ca raspuns la blocarea pe teritoriul tarii noastre a mai multor site-uri rusesti, care promovau propaganda rusa. Totodata ambasadorul Moldovei la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat la Ministeru rus de Externe pentru a i se transmite acest mesaj de protest.In replica, reprezentantii ministerului de Externe de la Chisinau au declarat ca autoritatile vor continua sa protejeze spatiul informational de la noi. Iar partidul de guvernamant mentioneaza ca deputatii vizati nu aveau in plan sa calatoreasca intr-un stat agresor.

Ultimul update: 21.11.2023, 09:40 Publicat:21.11.2023, 09:34

In comunicatul publicat aseara pe pagina ministerului rus de Externe este mentionat ca ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat la minister. Diplomatul a fost informat ca in semn de protest cu privire la blocarea pe teritoriul tarii noastre a mai multor site-uri rusesti, care promovau propaganda rusa, autoritatile de la Moscova au interzis accesul pe teritoriul Rusiei pentru mai multi oficiali moldoveni.

"[...] Lilian Darii a fost informat despre interzicerea intrarii pe teritoriul Federatiei Ruse pentru anumiti oficiali ai Republicii Moldova."

Ministerul de Externe de la Chisinau informeaza ca este vorba despre 11 deputati ai partidului Actiune si Solidaritate.

Igor ZAHAROV, PURTATORUL DE CUVANT AL MINISTERULUI DE EXTERNE: "Indiferent de deciziile sau raspunsurile Moscovei, ne angajam sa continuam sa protejam spatiul nostru informational impotriva oricarei ingerinte externe si sa mentinem o pozitie ferma impotriva dezinformarii, atacurilor hibride si a incercarilor de destabilizare a tarii noastre."

Au venit cu o reactie la decizia Moscovei si cativa deputati care se regasesc in lista. Intr-un comentariu oferit redactiei noastre, Dorian Istratii a mentionat ca aceasta interdictie este de fapt un semn bun.

Dorian ISTRATII, DEPUTAT PAS: "Cand un stat terorist te pune in lista lui de interdictie a accesului inseamna ca suntem pe calea cea dreapta. Vom continua sa imbunatatim legislatia pentru a proteja tara noastra de atacul hibrid al Kremlinului."

Lucru mentionat si de deputatul Adrian Belii, care la fel a primit interdicita de a intra pe teritoriul Rusiei.

Adrian BELII, DEPUTAT PAS: "Consider un membership onorabil sa fac parte din lista oamenilor sanctionati de Federatia Rusa. 
Acestia sunt oamenii care opteaza pentru pace, pentru libertate, pentru Uniunea Europeana; contra minciunii, contra agresiunii.
Am fost felicitat ieri de prieteni, rude, mergem pe o linie corecta."

Responsabilii pentru comunicare a partidului de guvernamant au mentionat ca deputatii vizati nici nu aveau in plan sa faca vreo calatorie intr-un stat agresor.
Nu este pentru prima data cand Rusia interzice intrarea pe teritoriul sau a oficialilor de la Chisinau.
In luna aprilie a acestui an, au fost inclusi pe lista neagra a Moscovei ministrul de Interne de atunci, Ana Revenco, dar si alti trei deputati PAS - Lilian Carp, Olesea Stamate si Oazu Nantoi. Decizia Moscovei din aprilie a venit dupa interzicerea intratii in tara noastra a unui grup de oficiali din Tatarstan, dar si obligarea unui reprezentant al ambasadei Federatiei Ruse in Moldova de a parasi tara. Rusia, la randul sau, a declarat si ea persona non-grata un angajat al ambasadei Moldovei la Moscova.