Maia Sandu va participa la discutiile cu fractiunea PSRM inainte de a se adresa in plenul Parlamentului. Premierul a precizat ca nu a discutat cu partenerii din majoritate despre propunerea ca Legea Procuraturii sa fie modificata deoarece nu este timp pentru asta. Declaratiile au fost facute aseara la emisiunea InPROfunzime, cu Lorena Bogza.

Publicat:08.11.2019, 08:49

Premierul a declarat ca nu-si va retrage propunerea pe care a inaintat-o si ca va merge pana la capat cu reformarea justitiei, chiar daca asta inseamna sa cada guvernul. Aceasta sustine ca lui Igor Dodon i-ar fi frica de justitie si din acest motiv pana acum i s-au pus piedici in implimentarea acestor reforme.

„Pe masa noastra s-au adunat mai multe subiecte, sunt mai multe ingrijorari care tin de cine incearca sa-si subordoneze anumite institutii ale statului si daca vorbim de justitie, incercarile pe care le-am facut pana acum au fost subminate de anumite personaje foarte toxice. Daca va amintiti cum se comportau anumiti judecatori la inceput. Acest mod in care ei se comporta, curajul in sensul negativ al cuvantului pe care-l au, ma duce la gandul ca au un anumit sprijin politic, care nu este spus public. Daca ne gandim poate veni doar din partea domnului Igor Dodon.”, a declarat Maia Sandu.

Totodata, Sandu s-a aratat sigura ca seful statului intelege ca la Procuratura Generala se vrea un procuror independent, dar are suspiciuni ca, din cauza fricilor pe care le are, acesta vrea sa controleze institutia.

„Dodon intelege ca eu nu vreau sa pun un procuror care sa mi se subordoneze”, a spus premierul.

Cat despre faptul ca nu a discutat cu socialistii inainte sa faca anuntul ca-si asuma raspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, Maia Sandu sustine ca nu a avut timp pentru asta.

„Nu este timp, ori trebuie anulat acest ordin si propusa o alta solutie, ori trebuia expediata lista care a fost pregatita de comisia precedenta, deci era foarte clar ca nu avem timp sa stam doua saptamani la vorba ca sa venim cu aceasta solutie. E clar ca de partea cealalta, pornind de la lucrurile pe care le-am vazut, de la anumite jocuri facute pe sub masa, ca exista frica de justitie adevarata.”, a spus Maia Sandu.

In aceeasi ordine de idei, premierul a precizat ca proiectul a fost discutat la Ministerul Justitiei.

Pe subiectul reformarii justitiei, Maia Sandu a spus ca a discutat si cu ambasadorii acreditati in tara noastra. Premierul le-a explicat de ce a fost nevoie de acest proiect, adaugand ca „toata lumea sprijina o reforma autentica a justitiei”, iar partenerii externi vor sprijini RM daca va fi reformat acest domeniu.

Astazi, deputatii se vor intalni in sedinta, iar Maia Sandu va merge sa prezinte proiectul modificarii Legii Procuraturii in parlament.

Acum doua zile, Olesea Stamate a declarat ca va emite un ordin prin care va anula rezultatul concursului pentru functia de procuror general, motivand ca membrii comisiei de preselectie au primit informatii compromitoare referitoare la unii candidati. Atunci guvernul a anuntat ca-si asuma raspunderea pentru modificarea Legii procuraturii.

Socialistii au reactionat critic la situatie si au anuntat ca ar putea sa depuna o motiune de cenzura impotriva guvernului.