Maia Sandu nu va inainta un candidat la functia de prim-ministru. Presedintele sustine ca cea mai scurta cale spre declansarea parlamentarelor anticipate este autodizolvarea legislativului si asteapta decizia Curtii Constitutionale in acest sens. Dupa ce aseara Vladimir Voronin si Renato Usatii s-au oferit sa fie ei candidati la fotoliul de premier, Sandu sustine ca asta nu ar duce decat la amanarea anticipatelor.

Publicat:13.01.2021, 17:50

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Asteptam sa vedem ce spune Curtea Constitutionala pe propunerea de autodizolvare a parlamentului care la moment ar fi cea mai scurta cale spre declansarea alegerilor anticipate. Daca Curtea va spune altfel atunci vom veni cu urmatorul pas.

Care va fi acesta?

Vom anunta atunci.

Si daca Curtea va spune nu?

Vedem.”

Astfel, Maia Sandu a spus ca nu va desemna un candidat la functia de prim-ministru, asa cum prevede Constitutia. Intre timp, aseara doi politicieni s-au propus sa fie inaintati in functia de premier.

Vladimir VORONIN, EX-PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Talharii astia din Parlament care... Astazi noi avem grupari, toti. Ei si-au cuparat mandatele si acum se pregatesc iar sa arunce cate 200 de lei in buzunar la oamenii saraci si noi iarasi o sa umblam ca niste haimanale cu tara asta. Iaca spuneti-i Maiei Sandu sa ma inainteze pe mine prim-ministru si vedeti ce fac eu dintransii, si din Parlament si din toti, eu nu mai pot rabda deja.”

Vladimir Voronin sustine ca il tenteaza ideea, iar daca Maia Sandu ar veni cu o asemenea propunere nu exclude ca o va accepta. Si primarul de Balti Renato Usatii a anuntat aseara ca va merge sa-i propuna presedintei sa-l anunte drept candidat la fotoliul de premier.

Renato USATII, PRIMAR DE BALTI: "Ideea de a deveni candidat la functia de prim-ministru este legata strict doar de faptul ca sa avem alegeri anticipate. Pentru ca daca Maia Sandu va propune un alt candidat, Dodon, Sor si restul care mai sunt acolo din gasca lor, pot sa voteze Guvernul si sa-i organizeze Maiei Sandu o capcana.”

Usatii se arata convins ca, daca va fi propus, nu va fi votat.

Renato USATII, PRIMAR DE BALTI: "Iata ieri am am vazut declaratia domnului Litvinenco care spune ca avem frica ca totusi 51 de deputati vor vota un candidat propus de Maia Sandu. Un candidat - riscul este, dar daca ma propun pe mine, riscul e zero. - De ce sunteti atat de sigur ca nu veti fi votat? Dupa ce vor auzi ei si vor vedea unele lucruri, va asigur eu chiar Dodon sa-i puna cu batul sa ma voteze, ei nu ma vor vota dupa ceea ce o sa le spun eu in fata. Dar am ce le spune si ce le arata. 

- Ne spuneti si noua despre ce e vorba? 

- Nu, ca le dam posibilitatea sa se pregateasca.”

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Orice nominalizare de prim-ministru acum ar conduce la amanarea alegerilor parlamentare si banuiesc ca si cei care au venit cu aceste propuneri, sper eu, nu-si doresc ca aceasta amanare a declansarii alegerilor anticipate sa se produca.”

Acum doua saptamani Maia Sandu a avut negocieri cu toate fractiunile parlamentare pentru a stabili calea de dizolvare a Parlamentului si mersul spre alegeri anticipate, discutiile nu au avut nicio finalitate, iar peste cateva zile deputatii din PAS au mers la Curtea Constitutionala cerand sa verifice daca e posibila autodizolvarea Parlamentului cu votul a o treime dintre deputati. Curtea inca nu s-a pronuntat in acest sens.