Maia Sandu sustine ca a cerut sprijinul organelor de drept din Ucraina ca sa fie investigata situatia proprietatilor tarii noastre acolo. Asta dupa ce in ultima vreme s-a vorbit despre mai multe bunuri vandute la pret de nimic. Iar in ceea ce priveste intentia Kievului de a construi o Hidrocentrala pe Nistru, presedintele afirma ca a convenit ca experti europeni sa evalueze mai intai impactul asupra mediului.

Publicat:13.01.2021, 19:54

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Am cerut sa fie investigata situatia proprietatilor Moldovei in Ucraina – este nevoie de conlucrarea organelor de drept.”

Maia Sandu a pus subiectul pe agenda discutiilor din timpul vizitei sale de ieri la Kiev dupa ce in ultima vreme s-a vorbit despre mai multe bunuri de stat ale Republicii Moldova, aflate pe teritoriul Ucrainei, schimbate sau vandute la preturi derizorii. Printre acestea fiind vorba de cladirea consulatului tarii noastre de la Odesa, sanatoriul Moldova, dar si carierele de piatra de la Cernauti si Pervomaisk. Acuzat ca ar sta in spatele acestor scheme dubioase, deputatul Vladimir Andronache, nu a comentat pana acum subiectul. 

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Subiectul va fi pus si pe agenda Consiliului Suprem de Securitate”

Presedintele afirma ca a discutat si despre intentia Ucrainei de a construi o hidrocentrala pe Nistru, subiect intens discutat, intrucat mai multi ecologisti spun ca asta ar lasa Moldova fara acces la apa potabila din Nistru. 

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Am vorbit despre ingrijorari, evaluarea impactului va fi facuta de experti independenti europeni.”

Sandu s-a intalnit ieri la Kiev cu presedintele Ucrainei, cu seful legislativului si cu premierul tarii vecine. Printre altele, a fost semnata o declaratie comuna si un acord bilateral, a fost creat un consiliu la nivel de presedinti si s-a convenit sa fie construita o magistrala care sa uneasca cele doua capitale, Chisinau si Kiev, trecand prin Soroca si Iampoli si urmand sa fie construit un pod pe Nistru.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Aceasta va facilita tranzitul de marfuri dinspre Ucraina spre vest, va aduce investitii si va permite sa fie deschise afaceri noi, locuri de munca.”

Ieri s-a convenit si ca sa se gaseasca solutii pentru ca cetatenii celor doua state sa calatoreasca dintr-o tara in alta doar cu buletinul de identitate. Aceasta a fost prima vizita a Maiei Sandu in calitate de presedinte in afara tarii, dar si prima dupa cinci ani de cand un sef de stat al Moldovei nu a mai fost la Kiev, iar relatiile dintre cele doua state erau practic blocate.