Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a sustinut un briefing de presa, in timp ce fermierii din mai multe raioane ale tarii protesteaza. Ministrul a anuntat ca va fi creat un consiliu din agricultori din diferite domenii pentru a fi intr-o permanenta discutie cu agricultorii din toate regiunile tarii si din toate sectoarele. Totodata, Bolea a anuntat ca in urmatoarele zile, fermierii afectati de seceta vor fi ajutati. Astfel, agentii economici care sunt vizati sunt indemnati sa pregateasca pachetul de acte necesar pentru a putea beneficia de ajutor.

Ultimul update: 13.02.2024, 11:30 Publicat:13.02.2024, 11:03

Vladimir BOLEA, MINISTRUL AGRICULTURII: „Riscurile si provocarile din sectorul agricol sunt determinate de multi factori: vorbim de factori climaterici, factorii de la Bursa si pentru ca sa putem face fata la toti acesti factori n0i trebuie sa avem o abordare strategica, vizionara si complexa si numai avand o astfel de atitudine noi vom gasi solutia ca sa ajungem sa avem o agricultura profitabila.

Noi trebuie sa incepem sa intelegem ca pe cat este de importanta, pe atat este de complicata si ea este o ramura bazata pe calcule si analize minutiose economice, lucruri pe care noi le vom face impreuna cu agricultorii din Moldova.

Ca sa putem fi eficienti, noi cei de la minister, eu fac un apel, ulterior voi suna si vom identifica, pe langa ministerul Agriculturii va fi creat un consiliu creat din fermieri, agricultori din diferite domenii ale agriculturii din Moldova. Ca sa putem sa dezvoltam agricultura noi trebuie sa fim in permanenta ancorati in realitatile noastre si acest comitet va fi invitat si organizat pentru vineri ca ulterior sa fie intr-o permanenta discutie cu acesti agricultori din toate regiunile tarii si din toate sectoarele ca sa venim cu solutii eficiente.”

Citeste si : Fermierii, nemultumiti ca Guvernul nu initiaza dialog cu agricultorii-protestatari: „Cerem demararea imediata a unui dialog eficient”

Pe 7 feburarie, agricultorii din sudul Moldovei au reluat protestele pentru ca sunt „extrem de capitalizati, presati de creditori si nu vor avea resurse pentru lucrari de primavara”. 

Fermierii vorbesc din primavara anului trecut despre problemele financiare pe care le au pe fondul razboiului din Ucraina, cerand in repetate randul ca Guvernul sa vina cu masuri de sprijin. Responsabilii de la Asociatia Forta Fermierilor spun ca problemele agricultorilor au ramas nerezolvate, chiar daca s-au facut multe promisiuni. De partea cealalta, Ministrul agriculturii da asigurari ca ajutorul va fi oferit in curand.

Citeste si : Motorina oferita gratuit de Romania anul trecut pentru agricultorii moldoveni nu a fost distribuita inca fermierilor. Motivul invocat de autoritati - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.