Ministrul rus de externe i-a cerut lui Nicu Popescu ca limba rusa sa nu-si piarda pozitia la noi acasa. Serghei Lavrov a venit cu aceasta rugaminte la intrevederea de astazi dintre cei doi omologi, la Moscova. De cealalta parte, oficialul nostru vrea tarife mai mici la roaming intre cele doua tari si retragerea armatei straine din regiunea transnistreana.

Publicat:11.09.2019, 19:05

Serghei LAVROV, MINISTRUL RUS DE EXTERNE: “Noi am pus in discutie necesitatea de a se lua masuri pentru pastrarea pozitiei limbii ruse in Moldova.”

Declaratia a fost facuta la conferinta de presa la care au participat cei doi astazi, la Moscova. Popescu nu a comentat aceasta solicitare. A avut, in schimb, la randul lui, rugaminti de adresat Rusiei.

Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE: “Partea moldoveneasca a propus scaderea tarifelor la roaming intre tarile noastre.”

Popescu le-a amintit rusilor ca prezenta armatei ruse in regiunea transnistreana contravine statutului Moldovei de tara neutra.

Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE: “Am reiterat ca prezenta armatei ruse in regiunea transnistreana vine in contradictie cu prevederile Constitutiei noastre in ceea ce tine de neutralitate.”

Serghei LAVROV, MINISTRUL RUS DE EXTERNE: “Salutam intrunirea oficiala din decembrie, in format 5+2. Consideram ca, aceste sedinte ar trebuie sa fie mai dese.”

Zilele trecute, Popescu a avut o intrevedere cu omologul sau de la Kiev. Vizita ministrului de externe la Moscova se va incheia maine. Daca anterior Igor Dodon spunea ca Popescu pleaca la Kremlin ca sa pregateasca venirea Maiei Sandu, astazi prim-ministrul a mentionat ca ministrului de externe are alte misiuni. 

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Tine de responsabilitatea lui sa mearga sa stabileasca relatii in toate tarile. Nu avem inca o data exacta a vizitei mele oficale in Rusia.”