Premierul RM, Natalia Gavrilita, sustine ca la sfarsitul lunii august Moldovei ii va reveni 236 milioane de dolari din partea Fondului Monetar International. Declaratiile au fost facute in cadrul editiei speciale In PROfunzime. 

Publicat:09.08.2021, 21:52

Intrebata daca stie care este situatia Guvernului la moment, avand in vedere declaratiile ex-premierului interimar Aureliu Ciocoi care spunea ca nu sunt bani deloc, iar fondul de rezerva este golit, Natalia Gavrilita sustine ca bugetul va fi rectificat pentru a atrage fonduri noi.

Natalia GAVRILITA, PREMIERUL RM: "Da, intr-adevar sunt golite. Una dina ctiuile imediate va fi rectificarea bugetului, pentru a creste fonduri si a reorienta cheltuielile de la programe care n-au fost executate la cele noi. Avem un angajament ferm pentru cresterea pensiei minime si va trebui sa alocam bani chiar in acest an. Situatia bugetara in acest an este sub control, intr-adevar sunt golite fondurile.

Nu au venit in buget finantarea externa, care a fost prevazuta cand a fost adoptat bugetul in decembrie circa 8 miliarde de lei, insa avem vesti bune de la FMI care va emite drepturi speciale de tragere in toata lumea. Moldovei ii va reveni 236 milioane de dolari vor intra la sfarsitul lunii august. Asta ne permite sa compensam finantarea care nu a venit.  Vom negocia pe programul nou ca sa accesam bani aditionali din partea FMI. Avem actiuni pana la sfarsitul lunii august pentru a primi asistenta macrofinanciara 50 de milioane euro din partea UE. Astia sunt banii care intra direct in buget, cand cheltuielile statului depasesc veniturile. 

Sper ca spre sfarsitul anului viitor putem sa ne asteptam la imbunatatirea situatiei in buget. In perioada restrictiior pandemice veniturile au fost mai mari decat cele prognozate. Anul acesta au crescut cu circa 20 %. Vom intreprinde o serie de actiuni pentru a stimula cresterea economica."