Natalia Gavrilita este nemultumita de activitatea procurorului general si spune ca va intreprinde masuri pentru ca acesta sa fie inlocuit. Declaratiile au fost facute astazi, la editia speciala In PROfunzime.

Publicat:10.08.2021, 00:05

Lorena BOGZA: Cum vi se pare activitatea procurorului general? 

Natalia GAVRILITA, PREMIERUL RM: "Noi avem opinia cetatenilor. Cetatenii nu inteleg cum un procuror poate activa doi ani de zile si in acesti doi ani sa nu fie nimeni pedepsit, dimpotriva sa fie eliberati criminalii din inchisoare, pleaca unul cate unul in tari straine. Noi avem mandatul de la cetateni sa modificam felul in care actioneaza procuratura. Vom merge cu modificari de legi, cu pasi pentru a evalua.

Nu este atat de usor, dar noi vom munci in acest sens, ne vom asigura ca exista nu doar independenta dar si responsabilitate. Nu putem continua sa traim in aceasta minciuna ca sistemul judecatoresc este independent ca sistemul procurorilor este independent. Independent de ce? De lege, de justitie, de oameni? Aceasta independenta presupune o mare responsabilitate in fata oamenilor. Ei au spus foarte clar ca vor o schimbare, pentru ca nu mai pot de atat nedreptate."

Lorena BOGZA: Sa inteleg ca procurorul general va fi schimbat.

Natalia GAVRILITA, PREMIERUL RM: "Vom munci pentru ca procuratura sa functioneze in interesul oamenilor. Cum s-a intamplat ca au plecat. De ce i s-a permis sa plece, procurorul general opereaza cu asigurari. Deci, nu putem permite asemenea lucruri."

Ce tine de Veaceaslav Platon si de faptul ca se afla la Londra, premierul a subliniat: "Vom discuta cu Guvernul Marii Britanii, insa ar fi mai usor daca Procuratura ar avea intentii seioase ca sa pedepseasca aceste persoane. Vom utiliza toate relatiile diplomatice pentru a-i pedepsi."

Lorena BOGZA: Furtul miliardului. Cum vedeti situatia din acest punct de evedere. ce sanse exista ca macar o parte din acesti bani sa revina acasa?

Natalia GAVRILITA, PREMIERUL RM: "Scad pe zi ce trece de la comiterea infractiunii. Exista strategii, pe care le pot utiliza organele de drept. Din nou, vom curati, vom face ordine in sistemul de procuratura si justitie, vom intreprinde toti pasii care ne stau la indemana.

Nu exista justitie in aceasta tara, se face dreptate celui care plateste mai mult, iar decizile judecatoresti se vand ca cartofii la piata. Nu mai poate fi tolerata aceasta situatie. S-a ajuns la un nivel cand nedreptatea ajunge in casa fiecarui om. Toata lumea geme de atata nedreptate.Trebuie sa luam masuri extraordinare pentru a curati sistemul de justitie."