Peste 60 de mii de candidati au fost inregistrati la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Doar pentru functiile de primari concureaza aproape 4 mii de pretendenti. Cei mai multi vor fi in buletinul de vot pentru functia de primar al capitalei. Potrivit asociatiei Promo-Lex, cifra candidatilor din toata tara este cu aproximativ 4 la suta mai mare decat la scrutinul local din 2019.

Publicat:22.10.2023, 18:18

Nicolae PANFIL, DIRECTOR DE PROGRAM PROMO-LEX:  „Noi am constatat ca cel putin 3900 candidati la functia de primar au fost inregistrati. Cei mai multi candidati au fost inregistrati in raioanele Floresti, Orhei, Ungheni si Soroca. Circa 30 la suta sunt femei si respectiv, 70 la suta sunt barbati. Pentru comparatie, la alegerile locale din 2019, au fost inregistrat 3746 candidati dintre care 27 la suta au fost femei.”

Potrivit asociatiei Promo-Lex, din cei 3900 de candidati pentru functia de primar, doar 8 la suta sunt independenti, iar 92 la suta au fost inaintati de partide politice si blocuri electorale. Partidul Actiune si Solidaritate are 698 candidati la functia de primar, partidul Sansa 649 si PSRM 520.

CEI MAI MULTI CANDIDATI LA FUNCTIA DE PRIMAR

1.  PARTIDUL ACTIUNE SI SOLIDARITATE- 689 CANIDIDATI

2.  PARTIDUL SANSA- 649 CANDIDATII

3.  PARTIDUL SOCIALISTILOR- 520 CANDIDATI

Potrvit Promo-Lex, la Chisinau s-a inregistrat un numar record de candidati.

Nicolae PANFIL, DIRECTOR DE PROGRAM PROMO-LEX:  „Cat priveste functia de primar al municipiului Chisinau, aici au fost inregistrati 27 de candidati, dintre care doar 5 femei, iar pentru functia de primar al municipiului Balti sunt 15 candidati dintre care 4 femei. Candidati independenti la functia de primar au fost inregistrati doar la Balti, fiind vorba de doua femei.”

Documentand schimbarea apartenentei politice a primarilor, observatorii Promo-LEX au constat ca, spre final de mandat, circa 39 la suta dintre acestia si-au schimbat optiunea politica ori s-au declarat a fi independenti.

Nicolae PANFIL, DIRECTOR DE PROGRAM PROMO-LEX:  „Circa 30 la suta din cei care si-au schimbat apartenenta politica, dar au fost candva la PDM, au migrat catre partidul PAS, 18 procente au migrat catre PDCM si 10 procente catre alte doua partide.”

Iar pentru cele 11 058 mandate de consilier in consiliile locale, candideaza peste 56 mii de persoane.

Nicolae PANFIL, DIRECTOR DE PROGRAM PROMO-LEX:  „Cele mai multe dosare au fost inregistrate la Consiliul Electoral Chisinau- 35 de dosare si 1133 de candidati pe listele de consilieri, urmat de Balti unde avem 19 dosare si 465 de candidati si consiliul Orhei.”

Observatorii Promo-LEX au inregistrat cate cel putin 15 cazuri de respingere a cererilor de inregistrare a candidatilor la functia de primar si la cea de consilier. In cele mai multe cazuri, motivele au fost interdictia de a ocupa o functie publica si numarul insuficient de semnaturi colectate.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.