Dorin Recean a venit astăzi în plenul Parlamentului pentru a cere votarea Bugetului +Plus. Premierul spune că acesta este cel mai mare pachet financiar alocat vreodată de Guvernul Republicii Moldova pentru investiții și creștere economică.

Potrivit prim-ministrului, Bugetul +Plus presupune alocări de circa 8 miliarde de lei și este construit pe 2 dimensiuni:

- Pachetul energetic, prin care se oferă sprijin populației.

- Pachetul de dezvoltare economică, prin care se vor face investiții în toată țara pentru a crește economia, veniturile și nivelul de trai al cetățenilor.

Totodată, pachetul energetic include măsuri sociale esențiale și continuarea sprijinului pentru populație:

- compensațiile la lumină în factură la primii 110kWh care s-au dat deja pentru lunile februarie și martie, și care vor fi oferite până la sfârșitul anului 2025

- compensațiile monetare pentru încălzire oferite în sezonul rece. 

- compensații alocate către Administrația Publică Locală pentru spitale, grădinițe, școli și alte instituții cu menire socială ca să reducă costul facturilor la energia electrică.

- compensații pentru întreprinderi din sectorul agro-alimentar, adică toate cele 12 luni ale anului 2025 întreprinderile pot obține compensarea a 50% din creșterea tarifului la energia electrică.

- proiecte de eficiență energetică, atât de importante ca să avem facturi mai mici.

- și, pentru a face mai ușoară ieșirea din iarnă și plata facturilor, vom oferi un ajutor familiilor de Paște.

Ulterior, Recean a anunțat că bugetul +Plus conține o dimensiune importantă pentru economie și anume pachetul de dezvoltare economică. 

„Vom aloca bani pentru proiecte și investiții strategice, măsuri planificate să ducă la creștere economică de peste 5% până în 2028.

În acest buget, Bugetul +Plus, prioritatea este să asigurăm creștere economică, pentru că doar așa vom putea crește veniturile tuturor cetățenilor, vom putea avea mai multe locuri de muncă bine plătite, inclusiv în sate, și vom simți mai repede creșterea condițiilor de viață. Pentru aceasta este nevoie să investim masiv în infrastructură, să facem peste tot în Moldova șantiere de construcție, care oferă oamenilor un lucru bun acasă și ridică nivelul de trai în toate raioanele”, a menționat premierul.

Ce înseamnă pachetul de dezvoltare economică?

+plus 1 miliard de lei pentru drumuri locale în circa 100 de localități, 230 de proiecte locale și regionale în toată țara, modernizarea curților în Chișinău și modernizarea piețelor agricole regionale în Edineț, Bălți, Ungheni, Comrat, Cahul.

+plus 1 miliard de lei pentru circa 200 de km drumuri regionale și raionale reparate - asta înseamnă drumuri care unesc localități și așteaptă de zeci de ani să fie reparate; ca oamenii să nu-și mai strice mașinile în găurile de pe drum, iar călătoriile să fie sigure și rapide.

+plus 200 de milioane de lei pentru școli. Toate școlile vor avea cantine moderne, așa încât să fim gata să oferim de la 1 septembrie 2025 alimentația gratuită în gimnazii indiferent în ce regiune se află instituția. Banii vor fi alocați pentru toate școlile, dintre care în Chișinău sunt 155 de școli, iar în restul raioanelor - 1046 de școli.

+plus 200 de milioane de lei pentru 700 de antreprenori, care vor primi acest sprijin ca să facă investiții și să deschidă locuri de muncă. Aceste fonduri vor fi oferite prin programe precum „373”, prin granturile oferite de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, dar și prin garanțiile pe care le oferă ODA pentru investițiile întreprinderilor.

+plus 200 de milioane de lei pentru agricultori, care vor fi oferite de AIPA pentru ca agricultorii noștri să facă produse cu valoare adăugată înaltă, care să le aducă venituri mai mari și, desigur, să ducă la mai multe locuri de muncă în satele noastre.

+plus 60 de milioane de lei pentru tineri angajați - asta înseamnă că mai adăugăm încă 3,000 de lei la salariu pentru tinerii angajați la primul loc de muncă acasă. Vorbim mereu despre cât de important este ca tinerii noștri să rămână acasă, dar pentru aceasta trebuie să le oferim primul salariu cât mai atractiv, ca ei să nu plece peste hotare. Acest plus la salariu va fi oferit timp de 12 luni, în primul an de angajare, în 7 domenii strategice, ramuri cu potențial de creștere - industria, electronică, industria chimică și farmaceutică, componente auto, textile și confecții, materiale de construcții, industria alimentară, industriile creative. Vom cuprinde până la sfârșitul anului în program, cel puțin 6,000 mii de tineri, care vor lucra acasă.

Dar știți ce le făceați voi tinerilor acum 16 ani, pe 7 aprilie 2009? Îi băteați. Îi băgați la pușcărie. Îi umileați. Pentru ce? Pentru că aveau curajul să apere democrația și libertatea. Pentru că nu acceptau să trăiască într-o țară condusă de frică, minciună și abuz. Ei au fost vocea unei generații – iar azi, acea generație merită nu doar respectul nostru, ci și susținerea noastră concretă.

Și tot voi – cei care ați folosit frica împotriva propriului popor – tot voi vreți și azi ca Moldova să revină sub controlul unui regim criminal. Un regim care își omoară propriii tineri într-un război inuman și care, pe 4 aprilie, a omorât copii nevinovați în Ucraina - copii între 3 și 17 ani, uciși de bombele lui Putin. Așa vedeți voi viitorul tinerilor noștri? Un viitor legat de un stat care omoară copii?

La creșterea economică:

+plus 100 de milioane de lei pentru proiecte de mediu, ceea ce poate suna abstract dar este vorba de proiecte importante pentru oameni. 130 de localități vor avea mașini și utilaje de strâns gunoiul în sat, ca să avem localitățile curate.

+Plus 85 de milioane de lei alocăm pentru:

reparația căii de acces de la Cantemir spre podul feroviar Fălciu, unde circulația a fost oprită de 30 de ani

reparația segmentului de cale ferată Văleni 

Ulterior, premierul a explicat de ce este important aceste investiții.

„Reparând aceste 2 puncte, vom restabili transportul de mărfuri pe calea ferată Giurgiulești-Cahul-Chișinău, ceea ce ne va ajuta să sporim comerțul și 300 de mii de tone de mărfuri să meargă pe calea ferată. Prin punctul Fălciu reluăm circulația trenurilor după 30 de ani și mai deschidem o nouă conexiune pentru mărfurile noastre către România și Uniunea Europeană. Mai mult, asta înseamnă decongestionarea vămilor noastre”, a mai adăugat premierul.

În final, premierul a menționat că aceste investiții și proiecte sunt planificate până la sfârșitul anului.