Uniunea Europeana trebuie sa ii integreze in interiorul familiei europene pe cei care vor sa fie alaturi de noi, a apreciat, miercuri, presedintele Romaniei Klaus Iohannis, nominalizand in acest sens Republica Moldova, Ucraina si Balcanii de Vest si criticand tergiversarea procesului de extindere a Uniunii Europene, scrie presa romana.
Seful statului roman a sustinut un discurs de la pupitrul casei democratiei europene, asa cum este considerat Parlamentul European, urmat de o dezbatere cu eurodeputatii, evenimentul avand loc la inceputul unui an crucial pentru UE in contextul alegerilor europene din 6-9 iunie 2024.
„Cum poate Uniunea sa isi proiecteze si mai mult atractivitatea in exterior?” Aceasta este o alta intrebare-cheie care trebuie abordata atunci cand privim spre viitorul nostru. Cum putem ramane atractivi ca Uniune? Raspunsul este clar. Extinderea familiei europene prin acceptarea de noi membri nu va face decat sa consolideze Uniunea. Deciziile istorice luate la Consiliul European din decembrie anul trecut cu privire la Republica Moldova si Ucraina, precum si cu privire la Bosnia si Hertegovina si Georgia, reprezinta o victorie pentru intreaga Uniune Europeana. Acest Parlament a sprijinit puternic acest obiectiv si va multumesc pentru asta. Romania – si eu personal – l-am sustinut si l-am promovat intens. Si confirma, cred, atractivitatea Uniunii intr-o perioada foarte dificila, ii consolideaza relevanta geopolitica si creeaza oportunitati atat pentru statele membre, cat si pentru tarile candidate. Extinderea reprezinta o parte esentiala a raspunsului nostru strategic la evolutiile geopolitice si o investitie cheie intr-o pace durabila, in stabilitate si in democratie in Vecinatatea noastra”, a spus presedintele Romaniei.
In raspunsurile formulate la intrebarile eurodeputatilor, presedintele Klaus Iohannis a legat tema extinderii Uniunii Europene de procesul de reforma si sistemul decizional, precum si de imaginea externa a Uniunii Europene.
„Unii dintre dumneavoastra m-ati intrebat despre procesul decizional. Este vorba despre arhitectura Uniunii. Cum putem sa o imbunatatim? Trebuie sa o imbunatatim, pentru ca daca primim Ucraina, Moldova si Balcanii de Vest, vom fi o Uniune foarte mare, iar acest proces decizional, mai ales in timp de criza – razboi, pandemie, criza energetica – trebuie sa functioneze corect, transparent, dar sa fie si foarte rapid. Si de aceea eu cred ca trebuie sa lucram la arhitectura Uniunii”, a completat el.
„Si in final, imaginea noastra externa. Eu consider ca trebuie sa fim mult mai buni in aceasta privinta. In primul rand, trebuie sa-i integram pe cei care vor sa fie alaturi de noi si pe cei pe care noi ii vrem alaturi – Ucraina, Moldova, Balcanii de Vest si dintre care unii incearca sa devina parte din Uniune deja de 20 de ani. Pe bune? Ii vrem? Daca da, atunci sa ii primim. Daca nu, sa le spunem ca nu se poate. Dar aceasta tergiversare, stiti foarte bine, nu imbunatateste niciodata lucrurile“, a conchis Klaus Iohannis.