Canalele de Telegram ale presedintelui Maia Sandu si vicepremierului Andrei Spinu au fost sparte. Pe conturile oficialilor au fost publicate mesaje despre coruptia din institutiile de stat, iar la scurt timp au fost sterse. Atacul a continuat cu o serie de conversatii private, atribuite ministrului Justitiei, care au fost publicate pe un site. Sergiu Litvinenco sustine ca mesajele aparute in spatiul public sunt false.

Publicat:09.11.2022, 20:07

„Coruptia a prins radacini adanci in institutiile statului, iar cei care au misiunea sa combata acest flagel si sa promoveze o justitie corecta, se intrec la abuzuri criminale. Vezi adevarul despre ilegalitatile din Procuratura si Ministerul Justitiei. Afla ce ascunde Sergiu Litvinenco.”

Acest mesaj a aparut pe canalul de Telegram al Maiei Sandu. In scurt timp, reprezentantii presedintiei au emis un comunicat in care anunta ca in aceasta dupa-amiaza canalul de telegram al presedintelui a fost spart si au infirmat veridicitatea ultimelor postari. Ulterior, acelasi mesaj a fost publicat pe canalul de Telegram al vicepremierului Andrei Spinu, care a venit cu o reactie in
cadrul sedintei Guvernului.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII:  “Este evident ca nici nu am reusit sa vad despre ce este vorba. Este un mesaj publicat de alta sursa. Rog cetatenii sa fie prudenti.”

Mesajele publicate pe canalele de telegram ale presedintelui si vicepremierului erau insotite de linkul unui site, pe care au fost postate mai multe conversatii private, atribuite ministrului Justitiei, Sergiu Litvinenco. Acestea ar fi discutii purtate intre Litvinenco si persoane din anturajul sau, pe Telegram. Ministrul Justitiei a declarat ca mesajele sunt false.

Sergiu LITVINENCO, MINISTRUL JUSTITIEI: Era cumva firesc pentru ca luptam cu o grupare criminala sustinuta de mai multe grupari criminale si falsul este ceea cu ce opereaza de fiecare data. 
-Mesajele au fost scrise de dumneavoastra?
-Sunt falsuri pe care le promoveaza gruparile criminale.”

In debutul sedintei guvernului, Natalia Gavrilita a declarat ca atacul asupra lui Sergiu Litvinenco ar avea legatura cu o sesizare venita din partea acestuia.

Natalia GAVRILITA, PRIM MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:  “Este foarte interesant, fiindca in mesajele false este vizat Sergiu Litvinenco care astazi vine in sedinta guvernului cu sesizarea Curtii Constitutionale pentru a scoate partidul Sor in afara legii, interesant ce falsuri si minciuni vor iesi acum cand lupta cu hotii aduce rezultate.”

Responsabilii de la SIS nu ne-au raspuns la telefon pentru a ne spune daca au deschis o ancheta in urma acestor atacuri.