Igor Dodon spune ca decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutional decretul Maiei Sandu este una absolut previzibila. Fostul presedinte spune ca aceasta decizie e totodata alarmanta, fiindca este dovada ca Republica Moldova este acum condusa de un presedinte care la doua luni de mandat are deja doua incalcari grave ale Constitutiei – ceea ce reprezinta situatie condamnabila si fara precedent in istoria tarii.

Ultimul update: 23.02.2021, 16:59 Publicat:23.02.2021, 16:58

Igor DODON, LIDER PSRM: "Nu am nici un fel de satisfactie politica dupa decizia CC. Nici eu, nici colegii mei din PSRM nu am castigat nimic din aceasta decizie, ea nu da cuiva satisfactie politica, dar vine sa opreasca derapajul constitutional al presedintelui, dupa ce aceasta a demonstrat din nou ca opereaza cu duble standarde si ca notiunea de stat de drept este valabila pentru fiecare cetatean, in afara de presedintele tarii, care se pozitioneaza pe sine deasupra tuturor legilor si, cel mai grav, deasupra Constitutiei tarii."

Igor Dodon spune ca intr-un stat de drept, un astfel de presedinte nu ar mai fi in functie, ar demisiona singur sau ar fi demis. 

Igor DODON, LIDER PSRM: "Personal cred insa ca Maia Sandu mai trebuie sa ramana in functie, mai este nevoie de putin timp ca toata lumea sa se convinga de lipsa ei de responsabilitate si de incapacitatea ei de a face ceva bun pentru tara. Dupa falimentul ei ca prim-ministru, urmeaza ca toata lumea sa se convinga de falimentul ei ca sef de stat.  

Timpul le pune pe toate la locul lor. Si, mai devreme sau mai tarziu, doamna presedinte impreuna cu complicii ei din PAS vor raspunde in fata legii pentru uzurparea puterii de stat, act care deja nu se mai afla la faza de tentativa, dar este in plina desfasurare.  

Ceea ce ne preocupa insa acum cel mai mult este faptul ca tara nu este guvernata, faptul ca ne adancim intr-o criza constitutionala, sociala, economica si politica ce va avea curand efecte devastatoare pentru fiecare cetatean. In locul ordinii si a responsabilitatii care asigurau rezistenta tarii in 2020, in fata pandemiei, secetei si a provocarilor economice, astazi, sub conducerea neinspirata a Maiei Sandu, Moldova si toti cetatenii aluneca in haos."

Pe aceasta cale, Igor Dodon a indemnat-o pe Maia Sandu sa-si reaminteasca ca traieste intr-o republica parlamentara, in care nu are primul rol decizional si nu isi poate permite sa anuleze rolul Parlamentului in stat.  

Igor DODON, LIDER PSRM: "De aceea, ii cerem Maiei Sandu sa emita imediat decretul de investire a unui candidat legal la functia de prim-ministru. Mentionam aici in mod special candidatura doamnei Mariana Durlesteanu, care a fost inaintata cu respectarea tuturor procedurilor, de o majoritate parlamentara legal constituita.  

 Fiecare zi in care presedintele intarzie aceasta numire reprezinta o adancire a crizei, o intensificare a haosului si consecinte tot mai grave pentru cetateni, pentru care dansa urmeaza sa poarte responsabilitate.  

Liderul PSRM spune ca in cazul in care acest decret nu va fi emis si tara va ramane in continuare neguvernata, PSRM va veni cu noi masuri si actiuni care sa puna punct acestei crize, inclusiv actiuni ample de protest, dar si demersuri pentru responsabilizarea legala si politica a celor care au creat acest haos in tara.  

Igor DODON, LIDER PSRM: "Consider ca haosul pe care l-au creat Maia Sandu si PAS poate fi stopat imediat printr-o buna conlucrare a partidelor din Parlament, prin dialog si prin identificarea celor mai bune solutii pentru ca tara sa fie guvernata si cetatenii sa nu aiba de suferit pe termen lung din cauza iresponsabilitatii presedintelui.  

Inca din luna noiembrie am propus partidelor sa se aseze la masa dialogului si sa gaseasca solutii pentru ca tara sa fie guvernata stabil si eficient. S-au pierdut 4 luni cu lupte de orgoliu, jocuri politice si incercari de incalcare a Constitutiei, toate generate de cei care au promis marea schimbare, Maia Sandu si PAS. Astazi vedem cu totii ca schimbarea promisa inseamna doar haos si populism.  

In calitate de cel mai reprezentativ partid din Parlament, Partidul Socialistilor este gata in continuare sa faca tot ce este necesar pentru iesirea rapida din aceasta criza si pentru protejarea Constitutiei si a sigurantei sociale si economice a cetatenilor."

Citeste si :  Ultima ora. Curtea Constitutionala a decis: decretul Maiei Sandu - NECONSTITUTIONAL. Presedinta a inaintat-o ilegal pentru a doua oara pe Natalia Gavrilita la functia de premier

Astazi, Curtea Constitutionala a decis ca decretul Maiei Sandu prin care a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia de prim-ministru este neconstitutional. Astfel, Curtea Constitionala a admis partial sesizarea depusa de socialistii Vasile Bolea, Grigore Novac si Alendr Suhadolschii si a spus ca fractiunile parlamentare si presedintele Republicii Moldova trebuie sa recurga la noi consultari.

Anterior, Curtea Constitutionala a respins cererea socialistilor de a suspenda decretul Maiei Sandu. Pe 12 februarie, Maia Sandu a inaintat-o repetat pe Natalia Gavrilita la functia pe prim-ministru. S-a intamplat dupa ce candidata propusa de presedinte a fost respinsa de Parlament, iar Igor Dodon a venit cu propria candidatura, Mariana Durlesteanu pentru care au semnat 54 de deputati - socialistii, parlamentarii din Pentru Moldova, cei ai fugarului Ilan Sor si trei neafiliati. 

Maia Sandu nu a acceptat candidatura majoritatii parlamentare motivand ca exista suspiciuni de coruptie si de lipsa de integritate in randurile celor care au semnat pentru ea. Mariana Durlesteanu a fost ministru al finantelor in guvernul condus de Zinaida Greceanii si ambasador al Republicii Moldova in Marea Britanie din 2004 pana in 2008.