Republica Moldova nu este pregatita sa adere la NATO, chiar daca si-ar dori acest lucru. Asta a declarat secretarul general adjunct al aliantei, aseara, la emisiunea In Profunzime. Mircea Geoana sustine ca printre principalele conditii pe care ar trebui sa le indeplineasca tara noastra este sa scape de coruptie, sa aiba institutii care functioneaza bine si forte armate antrenate si echipate corespunzator. Oficialul spune, totusi, ca acum nu se discuta despre acest lucru la modul serios si ca Moldova va putea sa adere doar atunci cand si cetatenii, si autoritatile isi vor dori acest lucru.

Publicat:19.09.2023, 20:43

Mircea GEOANA, SECRETAR ADJUNCT AL NATO:„Noi suntem aici doar sa ajutam cat de mult putem transformarea armatei Republicii Moldova intr-o armata cat mai interoperabila, compatibila cu noi, nu pentru ca vrem neaparat sa veniti catre NATO, cat vrem sa aveti cea mai buna capacitate de aparare.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„Cum ar trebui sa arate armata Republicii Moldova ca sa corespunda standardelor NATO?”

Mircea GEOANA, SECRETAR ADJUNCT AL NATO: „O armata care sa stea pe picioare, sa fie robusta, sa fie antrenata bine, sa fie echipata bine, sunt exercitii care se deruleaza chiar in timpul discutiilor noastre care ajuta la modul in care armata dumneavoastra face fata.”

Mircea Geoana sustine ca in acest sens Republica Moldova are parteneriate bilaterale cu mai multe tari care-i ofera suport pe diferite dimensiuni.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Se discuta la modul real ca in viitor Republica Moldova sa devina stat membru NATO? In cadrul aliantei, ma refer.”

Mircea GEOANA, SECRETAR ADJUNCT AL NATO:„Orice natiune europeana care isi doreste si este pregatita sa adere la NATO poate sa doreasca sa intre in Alianta. NATO nu are o discutie ipotetica despre o eventuala aderare a Republicii Modlova la NATO.”

Secretarul general adjunct al aliantei afirma ca acest lucru se va intampla atunci cand Moldova isi va dori si va fi pregatita pentru a depune cerere de aderare.

Mircea GEOANA, SECRETAR ADJUNCT AL NATO: „Trebuie sa fie o tara care sa fie fara coruptie, care sa functioneze bine, sa aiba forte armate cum se cuvine.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„De ce credeti ca in acest moment totusi ideea de aderare la NATO nu este atat de populara in Republica Moldova?”

Mircea GEOANA, SECRETAR ADJUNCT AL NATO:„Cred ca sunt decenii lungi de propaganda antioccidentala, antiamericana si antiNATO din vremea sovietica. S-a asezat totusi o propaganda care vrei nu vrei are efecte. Noi vedem totusi cifrele evoluand catre bine.”

Mircea Geoana a declarat ca la aceasta etapa NATO sustine aderarea Republicii Moldova la UE.

Mircea GEOANA, SECRETAR ADJUNCT AL NATO: „Si nu are nimic ascuns in spate, nu avem niciun fel de plan sa convingem RM sa vina in NATO, nu asta e subiectul. Le dorim din inima ca si oamenii acestor pamanturi care au avut acest blestem al geografiei de-a lungul secolelor sa aiba sansa sa traiasca intr-o tara prospera, linistita, sigura.”

Si urmareste atent ce se intampla in stanga Nistrului.

Mircea GEOANA, SECRETAR ADJUNCT AL NATO: „E prezenta ilegala ruseasca pe teritoriul unui stat suveran, nu este ok. Dar vedem in acelasi timp si un dialog intre autoritatile de la Chisinau si cele de la Tiraspol, incercand impreuna intr-un fel sa elimine riscul ca Moldova prin Transnistria sau in alta metoda sa fie atrasa in acest conflict, acesta e un lucru pozitiv, in sine. Vad ca 60% din comertul transnistriei se face cu Europa deja. Vad elemente legate de investitii si de lucruri care se pot eventual intampla. Eu cred ca pana la urma si cei din Transnistria vor intelege usor-usor, poate mai lent decat aici in partea aceasta, ca a fi parte a Europei este un lucru care e bun pentru toti. E bun pentru bussines, pentru nivel de trai.”

Mircea Geoana crede ca va fi gasita o solutie pasnica pentru rezolvarea conflictului transnistrean, pe masura ce Moscova esueaza in razboiul din Ucraina.

Mircea GEOANA, SECRETAR ADJUNCT AL NATO:„Consecintele acestui esec strategic masiv al Rusiei se rasfrange nu doar in relatia cu Ucraina, ci in tot spatiul ex-sovietic. Acest lucru se resimte din Armenia pana in Asia Centrala si in Kaukaz.”

Si sustine ca acum nu exista niciun indiciu ca Rusia isi va indrepta armata spre tara noastra.

Mircea GEOANA, SECRETAR ADJUNCT AL NATO: „Neutralitatea Republicii Moldova nu inseamna slabiciune militara, trebuie sa fie o neutralitate mult mai activa, mult mai robusta, cu armata care sa-si faca treaba profesionist. Si mai este un lucru important, geografia Republicii Moldova un element foarte important, este ca vecinul sau de la vest, Romania si flancul estic este NATO. Deci, intr-un fel, chiar daca nu este tara NATO Republica Moldova, Romania este, Bulgaria este, Turcia este, e posibil ca si Ucraina sa devina intr-o zi, iar indirect, daca vreti asta e o descurajare pentru aventuri militariste ale Federatiei Ruse.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „E o pseudo-neutralitate pentru ca nu este respectata de Rusia, noi avem armata straina pe teritoriul Republicii Moldova.”

Mircea GEOANA, SECRETAR ADJUNCT AL NATO: „Este vorba despre un timp de neutralitate, in opinia mea si impartasita si de  liderii dumneavostra care a fost provenita din razboiul din Transnistria si a fost interpretata din motive politice si strategice ca o forma de neutralitate bazata pe subrezenie a sistemului de securitate nationala. In timp ce neutralitatea autentica a Elvetiei, Finlandei, Austriei nu inseamna ca nu ai armta, nu inseamna ca nu stii sa-ti faci treaba. - Ba din potriva, e mai puternica.”

Anterior, presedintele Maia Sandu a declarat la In Profunzime ca acum nu se discuta despre o posibila aderare a Moldovei la NATO.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.