Intrebata daca in timpul apropiat gazul s-ar putea scumpi cu 30%, Maia Sandu spune ca sunt anumite cresteri pe piata mondiala, dar spera ca acest lucru nu se va intampla si in Moldova. Declaratiile au fost facute in cadrul emisiunii InPROfunzime. 

Publicat:02.09.2021, 21:41

Lorena BOGZA: "Se vehiculeaza ca gazul s-ar putea scumpi cu 30 %! Cum comentati?"

Maia SANDU, PRESEDINTE RM: "Asteptam sa vedem ce o sa ne spuna MoldovaGaz. Stiu ca este o anumita crestere pe piata mondiala, dar sper ca preturile sa nu se schimbe si sa nu avem de platit mai mult. Guvernul trebuie sa investeasca in constructia de depozite, pentru depozitarea gazelor naturale. Garile care au aceste depozite, pot sa cumpere atunci cand este pretul mai mic si sa compenseze atunci cand este mai mare. Sper ca Guvernul o sa gaseasca bani si pentru asta." 

Lorena BOGZA:  Atat Ucraina, cat si Romania are aceste depozite, nu am putea sa apelam la ei? 

Maia SANDU, PRESEDINTE RM: "Problema este pretul acestei chirii, daca pretul este mare, atunci pretul trece pe tarif."

Lorena BOGZA:  Ce e cu gazoductul despre care s-a vorbit atat. Acest gazoduct nu poate asigura necesarul.

Maia SANDU, PRESEDINTE RM: "La el se lucreaza pe partea romaneasca, teava e prea ingusta, acum necesitatea este mai mare si teava trebuie largita si, bineinteles, cand si cat gaz ne va putea transmite Romania. Si pretul la fel conteaza. Trebuie sa construim aceste depozite si, probabil, sa construim si alte conducte. Cele energetice sunt proiecte mari si scumpe, dar extrem de importante."