Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a vorbit despre situatia energetica din tara intr-un interviu pentru Euronews Romania. Acesta a declarat ca decizia Gazprom de a livra doar 50% tarii noastre din necesarul de volume de gaze naturale ar avea un motiv politic si proabil este o forma de razboi hibrid asupra Republicii Moldova. Mai mult decat atat, ministrul considera ca si decizia Centralei de la Cuciurgan de a sista livrarile de energie electrica catre malul drept al Nistrului, la fel ar fi parte a unui scenariu.
„Nu exista o explicatie clara de ce Gazprom a decis sa reduca pentru luna noiembrie cu 50 la suta volumele de gaz livrate tarii noastre. Este evident din punctul nostru de vedere ca este o incalcare a contractului semnat intre Moldovagaz si Gazprom. Putem doar intui motivul, acesta fiind unul politic si probabil o forma noua de razboi hibrid asupra Republicii Moldova”, a declarat Andrei Spinu.
Totodata, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale a mentionat ca decizia Centralei de la Cuciurgan de a nu mai livra energie electrica malului drept al Nistrului nu ar fi o coincidenta si ca acesta la fel ar face parte dintr-un scenariu.
„Evident ca nu este o coincidenta. Sunt doua elemente pe care trebuie sa le spunem. Este un motiv obiectiv, pentru ca pe deoparte tinand cont ca Gazprom a redus livrarile de gaz, in acelasi timp, noi consideram ca acele volume de gaz care sunt ar permite statiei sa livreze cel putin 45 la suta de energie electrica pentru malul drept. Din pacate statia refuza sa livreze acele 45% din energie electrica si da, putem considera ca este parte a unui scenariu, dar noi incercam sa mentinem comunicarea si sa putem ajunge la o intelegere”, a spus ministrul.
Andrei Spinu a precizat ca riscul de a recurge la deconectari ramane a fi foarte mare. Astfel ca in prezent Moldova isi poate asigura doar 12 la suta din energie, pentru ca restul 88 sunt procurate din Romania.
„Riscul sa recurgem la deconectari este mare. Ar putea sa se intample in orice zi. Noi in primul rand solicitam consumatorilor sa reduca maxim posibil acest consum. Exact cand se va intampla nu va putem spune pentru ca in fiecare zi cumparam energie electrica de pe bursa energiei electrice din Romania ca sa asiguram ziua urmatoare. La momentul actual 88% din energia electrica este procurata din Romania si 12 la suta este producere locala. Evolutia acestei crize se schimba in fiecare zi si deciziile pe care le luam sunt in functie de ce reusim sa contractam pe piata in ziua curenta”, a explicat ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale.
De asemenea, Spinu a rugat din nou toti cetatenilor Republicii Moldova sa economiseasca. Ministrul a mentionat ca fata de anul trecut in aceasta perioada consumul de energie electrica a scazut cu 16%.
Ieri, Andrei Spinu a anuntat ca pentru astazi este prognozat un deficit de 11% la energia electrica. Totodata, acesta mentioneaza ca in continuare Romania livreaza Republicii Moldova peste 80% din electricitate.
Criza in sistemul electroenergetic al tarii a inceput acum doua sapatamani, cand cel mai mare distribuitor de energie din tara a anuntat despre un deficit de energie in retea, facand apel catre consumatori sa economiseasca, altfel sunt posibile deconectari. Tot atunci, liderul separatist de la Tiraspol a anuntat ca din cauza lipsei gazului, Centrala de la Cuciurgan va reduce livrarile de curent catre malul drept al Nistrului, lucru care s-a si intamplat. Unele voci sustin ca ar fi vorba de un santaj energetic pus la cale de Rusia si coordonat cu autoritatile separatiste din regiunea transnistreana.
Pe 31 octombrie ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca pentru luna noiembrie nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES, iar situatia energetica din aceasta luna va fi sustinuta de alti furnizori.
Astazi au intrat in vigoare noile tarife la energia electrica aprobate de ANRE. Astfel, tariful la energia electrica distribuita de FEE NORD a crescut pana la 4,81 lei per kWh de la 3,21 lei lei per kWh, iar pentru energia electrica distribuita de Premier Energy, ANRE a aprobat un tarif de 4,77 lei per kWh, in prezent tariful, fiind de 3,15 lei per kWh. Tarifele vor intra in vigoare, dupa ce vor fi publicate in Monitorul Oficial.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.