Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat astazi ca pentru luna noiembrie nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES, iar situatia energetica din aceasta luna va fi sustinuta de alti furnizori. Totodata, acesta a mai adugat ca pentru maine Republica Moldova va avea un deficit necontractat de energie electrica de aproximativ 1698 MWh.

Ultimul update: 01.11.2022, 18:25 Publicat:01.11.2022, 18:25

" 1. SA Energocom a achizitionat de pe OPCOM (bursa de electricitate din Romania) pentru ziua de maine 7802 MWh. Deficitul prognozat pentru maine va fi de 1698 MWh.

2. Nu au fost semnate alte contracte comerciale pentru energie electrica.

3. S-a achizitionat inca 15 mln m3 de gaz. In total, Moldova are 142 mln m3 de gaz in rezerva.

4. Nu a fost semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES. Azi, si nici maine, malul drept nu va primi electricitate de la MGRES" , a scris Andrei Spinu pe facebook. 

In acest sens, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, anunta ca maine vom avea un deficit necontractat de energie electrica de aproximativ 1 698 MWh.

Totodata, Andrei Spinu reaminteste ca reducerea consumului de energie electrica este extrem de importanta. 

"Va incurajez sa continuam. Fiecare bec stins inseamna o tara mai independenta energetic. Cea mai ieftina energie este cea pe care nu am consumat-o”, a adaugat Spinu. 

Ministrul a mai mentionat ca tot astazi Energcom a achizitionat de pe piata alte 15 milioane de metri cubi de gaz, in total rezerva strategica este de aproximati 142 milioane de metri cubi de gaz. 

"S-a achizitionat inca 15 mln m3 de gaz. In total, Moldova are 142 mln m3 de gaz in rezerva" , a adugat ministrul.

Ieri, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca pentru luna noiembrie Energocom a semnat mai multe contracte pentru livrarea energie electrice, insa nu a fost semnat un contract si cu Centrala de la Cuciurgan.

Sambata, Andrei Spinu a anuntat ca Energocom a cumparat pentru prima data electricitate de la OPCOM, operatorul pietii de energie electrica din Romania. La 26 octombrie, Energocom a semnat un contract pe termen scurt pentru livrarea energiei electrice cu o companie din Romania. 

Criza in sistemul electroenergetic al tarii a inceput acum o sapatamana, cand cel mai mare distribuitor de energie din tara a anuntat despre un deficit de energie in retea, facand apel catre consumatori sa economiseasca, altfel sunt posibile deconectari. Tot atunci, liderul separatist de la Tiraspol a anuntat ca din cauza lipsei gazului, Centrala de la Cuciurgan va reduce livrarile de curent catre malul drept al Nistrului, lucru care s-a si intamplat. Unele voci sustin ca ar fi vorba de un santaj energetic pus la cale de Rusia si coordonat cu autoritatile separatiste din regiunea transnistreana.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.