Ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anuntat ca pentru luna noiembrie Energocom a semnat mai multe contracte pentru livrarea energie electrice, insa nu a fost semnat un contract si cu Centrala de la Cuciurgan. 

Ultimul update: 31.10.2022, 20:59 Publicat:31.10.2022, 20:43

„1. S-a prelungit contractul cu OMV Petrom pentru 50 MWh; 

2. S-a prelungit contractul cu Nuclearelectrica pentru 35 MWh;

3. Pentru ziua de maine, s-a procurat 5530 MWh energie electrica de pe OPCOM;

4. Nu s-a semnat contract de livrare a energiei electrice cu MGRES”, a scris Andrei Spinu pe facebook. 

In acest sens, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, anunta ca maine vom avea un deficit necontractat de energie electrica de aproximativ 4.070 MWh.

Totodata, Andrei Spinu reaminteste ca reducerea consumului de energie electrica este extrem de importanta. 

„Va rog sa continuam efortul de economisire la nivel national. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur ca mai este loc pentru responsabilitate”, a adaugat Spinu. 

Ministrul a mai mentionat ca tot astazi Energcom a achizitionat de pe piata alte 27 milioane de metri cubi de gaz, in total rezerva strategica este de aproximati 127 milioane de metri cubi de gaz. 

„In luna noiembrie Gazprom a confirmat doar 5.7 mln m3 de gaz pe zi pentru tara noastra, ceea ce reprezinta 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat dupa cum urmeaza: 3,4 mln m3 pe zi pentru malul drept si 2.3 mln pe zi pentru malul stang. Regiunea transnistreana va primi cu peste 40% mai putin decat in luna octombrie”, a precizat Andrei Spinu. 

Sambata, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spinu, a anunta ca Energocom a cumparat pentru prima data electricitate de la OPCOM, operatorul pietii de energie electrica din Romania. La 26 octombrie, Energocom a semnat un contract pe termen scurt pentru livrarea energiei electrice cu o companie din Romania. Pana la sfarsit de octombrie, aceasta va furniza tarii noastre o parte din necesarul de curent electric la pretul de peste 90 de euro pentru un Mwh. 

Criza in sistemul electroenergetic al tarii a inceput acum o sapatamana, cand cel mai mare distribuitor de energie din tara a anuntat despre un deficit de energie in retea, facand apel catre consumatori sa economiseasca, altfel sunt posibile deconectari. Tot atunci, liderul separatist de la Tiraspol a anuntat ca din cauza lipsei gazului, Centrala de la Cuciurgan va reduce livrarile de curent catre malul drept al Nistrului, lucru care s-a si intamplat. Unele voci sustin ca ar fi vorba de un santaj energetic pus la cale de Rusia si coordonat cu autoritatile separatiste din regiunea transnistreana.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.