Vlad Filat a fost eliberat astazi. Fostul premier a iesit din inchisoare, inainte de termen - la patru ani si o luna de la retinere, desi a fost condamnat la noua ani de detentie pentru corupere pasiva si trafic de influenta. Contactat de noi, Filat ne-a comunicat ca merge astazi in vizita la parintii sai.

Publicat:03.12.2019, 20:57

Despre faptul ca Vlad Filat ar fi fost eliberat s-a aflat in jurul orei 15, atunci cand mai multe persoane au primit notificari precum ca numarul de telefon al fostului premier a fost reactivat si acesta a aparut on-line pe diferite aplicatii. Ulterior, seful Administratiilor Penitenciare ne-a confirmat eliberarea lui, spunand ca aceasta a fost o decizie a instantei de judecata Chisinau. Am incercat sa aflam detalii direct de la Vlad Filat, dar...

Ulterior, acesta ne-a comunicat ca merge astazi in vizita la parintii sai. 

Pe cand avocatul fostului premier prefera sa pastreze confidentialitatea.

Decizia a fost luata azi la ora 14.00 de Judecatoria Chisinau. Conform informatiilor de pe portalul instantelor de judecata, este vorba de o eliberare conditionata inainte de termen, in baza unui articol din Codul Penal.

Totul, in urma unei hotarari parvenite de la CtEDO in care se mentioneaza ca fostul premier a stat in detentie in conditii inumane si degradante, iar in astfel de cazuri, termenul este redus.

Judecatorul care a luat decizia de astazi este Victor Ratoi, acelasi care in octombrie 2015 a aplicat mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui, scrie Ziarul de Garda.

Fostul lider PLDM a fost retinut pe 15 octombrie 2015, fiind gasit vinovat de corupere pasiva si trafic de influenta. El a ajuns dupa gratii in urma unui autodenunt depus de Ilan Sor in care acesta spunea ca ex-prim-ministrul i-a dat mita de 250 de mii de dolari, o parte din bani fiind luati din Banca de Economii.

Pe numele lui Filat este deschis un nou dosar, in care este suspectat de spalare de bani in proportii deosebit de mari si risca pana la zece ani de puscarie. El pledeaza nevinovat.