Vlad Filat a fost retinut in octombrie 2015. La o sedinta a Parlamentului a fost lipsit de imunitate si dus in izolator, fiind acuzat de trafic de influenta si luare de mita. Ilan Sor, cel care l-a denuntat, este astazi dat in cautare. Filat a stat dupa gratii patru ani si o luna.

Publicat:03.12.2019, 21:08

Vlad FILAT, FOSTUL PREMIER AL REPUBLICII MOLDOVA: “Si daca eu o sa vorbesc, atunci o sa sara in aer tot acest sistem politic din Republica Moldova, si poate a venit timpul sa sara naibii o data.”

79 de deputati au votat atunci pentru ca Vlad Filat sa fie lipsit de imunitate parlamentara. Din acel moment, fostul premier si-a pierdut libertatea, fiind dus in izolatorul Centrului Anticoruptie, iar apoi la Penitenciarul 13.

Cateva zile mai tarziu, Filat facea primele declaratii pe holurile Curtii de Apel.

Vlad FILAT, FOSTUL PREMIER AL REPUBLICII MOLDOVA: „Este un spectacol cu interes, clar, politic. Se incearca sa puna in sarcina mea toata responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat in sistemul bancar. Un obiectiv aparte tine de izolarea mea de a nu putea comunica, de a nu putea vorbi cu oamenii.Cetatenii Republicii Moldova trebuie sa auda si punctul meu de vedere.” 

Au urmat 9 luni de sedinte de judecata inchise, timp in care Vlad Filat s-a plans pe conditiile deplorabile de detentie si de faptul ca procesul sau este orchestrat de Vlad Plahotniuc. 

Inainte sa fie condamnat, Filat a declarat de doua ori greva foamei, cerand ca procesul sau sa fie public. In iunie 2016, dupa 17 zile pe nemancate, Vlad Filat a lesinat chiar in sala de judecata.

Intr-un final, pe 27 iunie, el a fost condamnat la 9 ani de inchisoare si obligat sa achite o amenda in valoare de 60 de mii de lei, iar zeci de bunuri intre care terenuri, case si masini au fost confiscate. 

„Se stabilește lui Filat Vladimir, conform art. 84, al. 1, Cod Penal al Republicii Moldova, pentru concurs de infracțiuni, prin cumul parțial al pedepselor aplicate, o pedeapsă definitivă sub formă de chisoare pe un termen de 9 ani cu retragerea distincției de stat Ordinul Republicii, conferit prin decretul președintelui Republicii Moldova.” 

In luna iulie, curent, intr-un interviu realizat de Lorena Bogza în penitenciarul 13, fostul premier a recunoscut ca a primit câteva mașini de la Ilan Sor si a zburat pe banii acestuia. Atunci, pentru prima data de la retinerea sa, la putin timp dupa plecarea democratilor de la putere si a lui Vlad Plahotniuc din tara, el a vorbit pe indelete, dar asa si nu a spus ceea ce urma sa arunce in aer sistemul politic.  

Vlad FILAT, FOSTUL PREMIER AL REPUBLICII MOLDOVA: “Eu nu am participat la furtul miliardului. - Ati luat mita de la Sor? - Nu am luat mita, cadouri am primit si de ce? - In schimbul la ce? - La fel cum primiti dvs la ziua de nastere asa si eu. - Cadouri de 7 milioane.”

Atunci, Filat anticipa eliberarea sa.

Vlad FILAT, FOSTUL PREMIER AL REPUBLICII MOLDOVA: “Cedo este acea decizie pe care o astept si ma bazez pe ea.”

Vlad Filat are 50 de ani. El a fost membrul și fondatorul Partidului Liberal Democrat din Moldova, deputat în Parlament, prim-ministru și ministru în guvernul Sturza.