Se contureaza o alianta in Consiliul Municipal Chisinau. Liderul PSRM, Igor Dodon, aflat si el pe lista consilierilor socialisti, da de inteles ca formatiunea sa este deschisa sa formeze o majoritate in CMC cu partidul primarului, pe care l-a criticat de nenumarate ori dupa ce a plecat de la socialisti. Asta dupa ce Ion Ceban a declarat zilele trecute ca va demara discutii cu toate fractiunile despre proiectele pentru Chisinau. PAS admite un dialog cu MAN, dar exclude o alianta in Consiliu si spune ca va fi in opozitie.

Publicat:26.11.2023, 22:17

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI:  „Voi incepe a discuta cu reprezentantii tuturor partidelor care au acces in CMC. Nu vorbim despre aliante, vorbim despre constructivitate.”

Ion Ceban, care la primul mandat spunea ca va fi un primar apolitic, sustine ca este gata sa discute cu fiecare partid care a acces in CMC.

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI:  „Eu nu sunt nici fudul, nici mandru, nici orgolios. Imi doresc ca aceste discutii sa fie constructive.”

Primii care au raspuns la apelul primarului au fost socialistii. Igor Dodon, care l-a criticat de multe ori pe Ceban dupa ce acesta a plecat de la PSRM, a tinut sa-l felicite pe fostul sau coleg de partid...

Igor DODON, LIDERUL PSRM:  „Domnule primar general va felicit cu validarea mandatului.”

...si a spus ca Partidul Socialistilor este gata sa se aseze la masa de discutii cu partidul lui Ceban.

Igor DODON, LIDERUL PSRM:  „Daca vom gasi limba comuna, si eu cred ca este posibil, atunci am putea sa ne asezam, noi suntem deschisi si sa discutam pentru ca socialistii cu cei din partidul domnului Ceban au o majoritate confortabila.”

Partidul Actiune si Solidaritate, care are acelasi numar de mandate in CMC ca si MAN, admite ca ar putea exista un dialog, nu si o alianta.

Zinaida POPA, CONSILIER MUNICIPAL PAS:  „Eu cred ca intotdeauna este loc de a discuta despre proiecte pentru Chisinau, indiferent ca discutam cu dumnealui. In ceea ce priveste coalitii cu MAN-ul, acestea nu au cum sa fie.”

Lilian Carp, care se afla pe lista consilierilor PAS in CMC, dar inca nu a decis daca va renunta la mandatul de deputat, spune ca Partidul Actiune si Solidaritate va fi in opozitie in cadrul Consiliului.

Lilian CARP, DEPUTAT PAS:  „-Sunteti dispusi, PAS, ca fractiune, sa faca coalitie cu cineva in cadrul Consiliului?

-Noi nu vom face coalitie, vom fi in opozitie. Dar vom face declaratii in prima sedinta, ca sa nu anticipam lucrurile.”

Deputatul comunist Diana Caraman, care se afla pe lista consilierilor, afirma ca formatiunea sa inca nu a fost invitata la discutii.

Diana CARAMAN, DEPUTAT PCRM:  „Cu domnul Ceban eu nu am vorbit, nu am avut niciun dialog, pana ce vad ca asta se face doar public, careva invitatii despre discutii noi nu am avut.”

Iar consilierul Platformei DA, Victor Chironda, spune ca ar putea exista un dialog cu partidul primarului doar daca vor fi indeplinite trei conditii.

Victor CHIRONDA, CONSILIER CMC PLATFORMA DA:  „Este vorba in primul rand despre implementarea votului electronic in CMC, despre ancheta de serviciu pe numele arhitectului sef pentru remiterea autorizatiei legale de demolare a hotelului National si organizarea concursurilor publice de angajare pentru toate functiile vacante, de conducere, din cadrul primariei.”

Consiliul Municipal Chisinau este format din 51 de consilieri. MAN si PAS au cate 20 de mandate, Partidul Socialistilor s-a ales cu sase mandate, comunisii vor avea doar doua, iar partidul Renastere, Platforma DA si Partidul Nostru vor avea cate un singur mandat. Pentru a fi formata o majoritate este nevoie de votul a cel putin 26 de consilieri.

COMPONENTA NOULUI CMC

PAS               20 MANDATE 

MAN               20 MANDATE

PSRM               6 MANDATE

PCRM               2 MANDATE

PARTIDUL RENASTERE 1 MANDAT

PLATFORMA DA       1 MANDAT

PARTIDUL NOSTRU    1 MANDAT

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.