Ziarul de Gardă a pătruns în rețeaua lui Ilan Șor. Timp de trei luni un reporter sub acoperire a documentat din interior cu ajutorul unei camere ascunse cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor. Jurnalista, care acționat sub o identitate falsă, a participat la așa-zisele proteste organizate de oamenii lui Șor, la întâlniri electorale cu unul dintre candidații fugarului. În toată această perioadă, ea era telefonată periodic de la Moscova pentru a i se mulțumi pentru activitatea sa.

Publicat:11.10.2024, 17:15

La sfârșitul lunii iunie, reporterul Ziarului de Gardă s-a înfiltrat printre oamenii care lucrează pentru fugarul Ilan Șor, folosind un numele fals- Ana Nastas. Sub pretextul că e prima dată invitată la un protest, jurnalista a încercat să afle detalii despre organizare și remunerare.

Ulterior, reporterul a ajuns să fie membră a unui grup coordonat de o femeie pe nume Raisa, dar pentru asta a trebuit să-și schimbe viza de reședință la o adresă din satul Dobrogea și să-și facă un buletin de identitate fals, pentru a putea primi bani pe cardul care urma să-i fie livrat.

Pe 6 august a venit confirmarea că Ana Nastas a fost înregistrată în baza de date a băncii „Promsvyazbank”, care i-a deschis jurnalistei un cont doar în baza imitației buletinului de identitate și fără vreo cerere. Jurnalista a instalat aplicația băncii, iar a doua zi a fost invitată la o întâlnire cu activiștii.

Pe 26 august, pe contul reporterului sub acoperire au fost transferate 15 mii de ruble, echivalentul a 2700 de lei. Aplicația însă nu putea fi accesată  întrucât SIS le-a cerut operatorilor de telefonie mobilă să o blocheze. Ulterior, a fost sunată de o persoană de la Moscova, care i-a oferit o soluție.

Pe 4 octombrie jurnalista primește încă 2 mii 7 sute de lei prin Promsviazbank. Era salariul pentru septembrie. A doua zi, a primit o invitație la o întâlnire cu  „candidatul”, numele căruia nu era dezvăluit. Ajunsă la întâlnire, aceasta îi recunoaște pe activiștii lui Șor de la Dobrogea, iar în fața lor s-a afișat candidatul la prezidențiale, Victoria Furtună.

Pe 5 octombrie jurnalista merge la o altă întâlnire. Acolo, un superior insista ca ea să fie implicată în procesul de convertire în cash a banilor din conturile bancare. 

La întâlnire, oamenii lui Șor au sugerat că deși în spațiul public s-a lansat ideea că ar fugarul ar susține-o pe Victoria Furtună, de fapt, miza este un alt candidat, care va fi anunțat pe ultima sută de metri.

Misiunea sub acoperire s-ar fi încheiat pe 9 octombrie, atunci când reporterul le-a dezvăluit oamenilor care lucrează pentru Șor, adevărata sa identitate.

Comentând investigația Ziarului de Gardă și faptul că fugarul Ilan Șor corupe alegătorii cu bani trimiși de la Moscova pentru a compromite alegerile și referendumul din 20 octombrie, Secretarul general a Blocului Vctoria, Marina Tauber a declarat că toate acțiunile formațiunii sunt  legale.

Marina TAUBER, DEPUTAT:  „Pe aceste surse sunt plătite taxe, deci, totul este absolut legal. Dacă oamenii dau buletinele benevol, dacă eu o să dau buletinul benevol, asta înseamnă că este decizia mea, noi vorbim despre cetățeni maturi. Eu nu știu cui vreți să deschideți America.”

Am încercat să obținem o reacție și de la candidatul la prezidențiale Victoria Furtună, care conform investigației ar fi susținută de fugarul Ilan Șor, însă purtătorul de cuvânt al acesteia avea telefonul deconectat.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.