Baiatul care a alergat in galosi 12 kilometri, in timpul unui maraton, viseaza sa devina sportiv de performanta. Desi nu are incaltamintea si hainele necesare, el se antreneaza zilnic pe terenul de langa scoala. Acasa, alaturi de cei patru frati ai sai, o duce greu, iar familia se intretine din ajutorul social.

Publicat:23.02.2021, 22:47

Nimic nu e imposibil. O demonstreaza Vitalie, care i-a impresionat si pe cei mai experimentati sportivi dupa ce a alergat 12 km in galosi la un maraton.

Vitalie are 13 ani si locuieste intr-un sat din raionul Cahul. Baiatul spune ca a ajuns din intamplare la maraton, in timp ce mergea in vizita la o ruda.  

Vitalie CEBOTARU, ELEV: “Am ajuns la Giurgiulesti si m-am alaturat cu ei. Am fugit cu ei, mi-au dat intrebari, am facut poze. Tot satul se uita la mine, ma admira.”

Chiar daca nu are o incaltaminte speciala, baiatul e pasionat de sport si se antreneaza deseori pe terenul din spatele scolii.

Pentru ca are vise mari.

” Ce vrei sa devii?  

-Sportiv bun!”

- Sa cumpar o casa, sa iau mancare."

Acasa la Vitalie lipsuri sunt multe. Baiatul mai are 5 frati, iar familia locuieste intr-o casa oferita de primarie si este la evidenta asistentei sociale din sat.  

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: “Parintii, impreuna cu cei 5 copii, stau in aceasta camera, unde dorm cu totii. Toaleta se afla afara, iar cei mici fac baie in acest vas.”

Vitalie CEBOTARU, ELEV: “Aici se incalzeste in coridor si facem acolo baie, sa nu facem in camera apa. Acolo e toaleta si aici uscam hainele pe sarma.”

Ca sa ajunga la scoala, baiatul trebuie sa treaca de un gard, casa lui fiind chiar in spatele institutiei. Vitalie spune ca azi, colegii l-au felicitat.

 “- Poate o sa ajunga candva sportiv, ceva.  

- Dar la ore cum se descurca?  

- Mai mult ii place engleza, anul trecut doar la engleza venea.”

Directoarea scolii spune ca Vitalie e un copil ambitios.  

Vasilisa ENCIU, DIRECTOR GIMNAZIUL “MARIA SARABAS”:  “Nu stie a citi, a socoti.. E un copil cu cerinte educationale speciale si este la evidenta psihologului. Nu il sustin parintii, nu il duc pe calea cea dreapta, ca ar putea fi modelat.”

Asistenta sociala din sat ne-a spus ca tatal baiatului are grad de invaliditate, iar de mai bine de 10 ani familia se intretine cu banii oferiti din ajutorul social.

 Ina CEBOTARU, MAMA: “5000 cu tot cu caldura. Luam mancare, imbracaminte, carbune la foc sa incalzim casa, dar oricum nu se incalzeste. Mai avem datorii la bar.”

Ana PLACINTA, ASISTENT SOCIAL AL SATULUI CISLITA PRUT: ,,Nu doresc sa munceasca, ajutor social au din 2008, sunt deja dependenti. Se iau produse alimentare din ajutor, haine. Alcool consuma concubinul, nu mereu, dar asa."

Primarul satului spune ca a fost o surpriza sa-l vada pe Vitalie in prima linie alaturi de alti maratonisti.

Alexandru VALACHI, PRIMARUL SATULUI CISLITA PRUT: “Toata lumea a fost luata prin surprindere ca Vitalie al nostru a devenit vedeta peste noapte. Conditiile de acasa sunt grele, copilul ar putea ajunge undeva, daca se va tine de carte.”

In urma maratonului la care a participat, Vitalie a fost vazut de multa lume gata sa-i ajute familia cu donatii si sa-i cumpere o pereche de adidasi pentru visele lui.