Au ramas fara un acoperis deasupra capului dupa ce casa le-a fost mistuita de flacari. In aceasta situatia s-a pomenit familia cu doi copii din satul Schineni, Soroca, dupa incendiul de saptamana trecuta. Acum mama si cei doi copii ai sai se adapostesc la rude, iar sotul femeii munceste peste hotare ca sa adune bani pentru reparatie. Pompierii spun ca focul a izbucnit pentru ca au fost incalcate regulile de exploatare a sobei.

Publicat:17.02.2021, 17:57

"- Cum au reactionat copiii?

- Au iesit in drum si plangeau.” 

Bunica celor doi copii spune ca incendiul a izbucnit din cauza sobei. Femeia povesteste ca focul a fost lasat fara supraveghere inca de dimineata, pentru ca fiica sa, impreuna cu copiii, erau plecati la rude. Cand s-au intors seara acasa, flacarile au cuprins deja toata locuinta. 

 ”Si cand a venit, striga la mine la fereastra, “Mama, ai aprins focul?” Mama nici nu a fost in casa. Arde casa. Eu am iesit descult in drum, nici nu stiu cine mi-a adus si m-a incaltat in ciorapi.”

Femeia isi aminteste cu lacrimi in ochi de seara de 13 februarie cand a ars casa. Ea spune ca nepotul sau, de doar 10 ani, a tras o sperietura zdravana.

“Baietelul striga pe drum ajutor, s-a speriat si asa striga ca unul batran, ajutati-ne, ajutati-ne ca ardem.” 

Aceasta mai spune ca pompierii nu au reusit sa stinga focul rapid pentru ca nu aveau suficienta apa in autospeciale.

“Au dat sa stropeasca, dar nu aveau apa. Au asteptat iar 20 de min pana a venit alta autospeciala si le-a dat apa. Apoi de la iaz au mai adus.”

Purtatorul de cuvant al IGSU anunta ca la fata locului au intervenit doua autospeciale, iar munca salvatorilor a fost ingreunata din cauza lipsei unei surse de apa, dar si a timpului nefavorabil din acea noapte.
Stapana casei inca este in stare de soc. Aceasta cu greu isi stapaneste emotiile cand isi vede locuinta din care nu a mai ramas decat o bucata de acoperis, pragul, cativa pereti arsi si mult scrum.

Liudmila MELNIC, PROPRIETARA CASEI: “De la cahla s-a aprins totul. 

- Unde stati acum?

- La nasi, nu departe. Cand am venit, era aproximativ ora 21:00. Am vazut in casa fum, si cand am deschis am vazut flacara.”

Administratia scolii in care invata cei doi copiii ai Liudmilei, de 18 si 10 ani, a lansat o campanie in care atat profesorii, cat si colegii pot contribui cu un ajutor.

Lilia POCITARI, DIRECTOAREA GIMNAZIULUI DIN SCHINENI: “A ramas familia in prag de iarna pe drum, in ceea ce erau.” 

Iar primarul localitatii spune ca urmeaza sa aloce o suma de bani din fondul de rezerva al primariei, pentru ca familia sa poata cumpara strictul necesar, intrucat focul a ars toate bunurile. Potrivit pompierilor, incendiul a izbucnit din cauza incalcarii regulilor de exploatare a sobei.

Persoanele care doresc sa ofere un ajutor familiei, pot face donatii" 

Beneficiary: MELNIC LIUDMILA

IBAN Nr: MD83AG000000022594208021

Cod fiscal:  2002032032945

Beneficiary’s Bank : ''Moldova-Agroindbank"

Codul bancii: AGRNMD2X