In timp ce politicienii merg de cateva ori pe an in vacante luxoase, batranii din tara noastra sunt nevoiti sa traiasca de la o zi la alta cu o pensie mai mica decat minimum de existenta, care este putin peste 2 mii de lei. Pentru a avea o paine pe masa, acestia scot la vanzare tot ce gasesc pe langa casa, de la conserve de iarna pana la vesela uzata. Deseori insa se intorc cu produsele acasa, fiind si amendati de politie pentru comert neautorizat.

Publicat:30.01.2021, 11:16

Doua borcane de compot, cateva cu dulceata, salata de iarna si conserve din carne. Asta e unica sursa de venit a Verei, o femeie de 57 de ani din satul Zaim. Pentru ca nu a atins inca vartsa de pensionare, femeia este nevoita sa se intretina cum poate. De lucru in sat nu are, asa ca vara creste legume pe langa casa, pentru ca iarna sa-si poata castiga o bucata de paine. 

 “Ma duc uneori cu ele inapoi, daca nu are lumea bani, nu cumpara. Eu nu am venit de la nimic, daca imi iese ceva de aici, imi cumpar o bucata de paine.” 

Femeia spune ca a venit in capitala pentru ca in sat toti au conserve si nu are cui vinde. A ramas singura cu fiica ei, care creste doi copii.

“- E iarna, cu ce va incalziti, ce mancati?

- Iata ce am in borcane mananc, dar trebuie sa fac bani si de o paine. Adunam toata vara lemne pentru foc.”

Pe Mos Vasile l-a surprins in timp ce vindea cateva oua pe o strada din capitala. Barbatul, de 73 de ani, spune ca a ramas singur, copiii fiind nevoti sa plece peste hotare, pentru un trai mai bun.

 “Singur am ramas cu Dumnezeu. 

- Nu am vandut nimic. Am dat numai patru lei pentru drum si mai dau patru lei inapoi, dar nu castig nimic.” 

Barbatul, originar din satul Ghidighici, are o pensie de 1200 lei, dar nu ii ajunge nici macar pentru a achita serviciile comunale. Cu toate acestea, spune ca nu vine des in capitala sa vanda oua, pentru ca amenzile sunt prea mari. 

 “- Politia va alunga?

- Nici nu se discuta. Bietii oameni vin sa faca o copeica ca sa cumpere zahar, crupe.”

Pe o alta strada, am intalnit-o pe Efrosinia, care vindea struguri. Femeia spune ca nu de viata buna, oamenii vand tot ce au pe langa casa. 

- “- Ce pensie aveti?

- 900 de lei.

- Si va ajung 900 de lei?

- Ei, ne ajunge. Iata lucram si dam stugurii degeaba. Nu avem cui sa vindem.”

Desi sunt alungati de oamenii legii si uneori primesc si amenzi usturatoare, batranii revin in strada in speranta ca poate azi vor face un ban de paine. Politia capitalei ne-a spus ca va reveni ulterior cu un comentariu legat de amenzile aplicate pentru comertul stradal. Vara trecuta, o pensionara care vindea verdeturi a fost bruscata si amendata de un politist. Aceasta a primit o amenda de 1500 de lei, desi pensia femeii de 75 de ani este de doar 1300 de lei.